Kraftig explosion i Bagdad i kväll

Attentatsmän sköt raket in i hotellet Sheraton

NYHETER

En kraftig explosion skakade i kväll centrala Bagdad.

Vittnen säger att någon sköt en raket in i ett journalisthotell – och sedan öppnade eld.

Tidigare på julaftonen dödades en självmordsbombare och fyra andra i en bilbomb i den kurdiska staden Erbil.

Julaftonen blev våldsam i Irak. I kväll kommer rapporter om att attentatsmän skjutit en raket mot de översta våningarna på journalisthotellet Sheraton i centrala Bagdad.

– Jag såg hur beväpnade män kom i bil och stannade nära och sköt en raket in i hotellet, sa en korrespondenten för nyhetsbyrån Reuters.

Det finns inga uppgifter om några skadade eller omkömna. Enligt vittnen på plats hördes hur eldstrid strax därefter bröt ut.

Dödade fyra och skadade 101

Tidigare på julaftonen krävdes flera liv i ett par attentat. I den kurdiska staden Erbil i landets norra del dödade en självmordsbombare fyra personer när han sprängde sig och sin bilbomb. Hela 101 personer skadades när hans pick-up flög i luften utanför inrikesministeriet i staden.

Polisen uppger att den Bagdadskyltade bilen bar en last på 150 kilo sprängmedel.

– En 13-årig flicka, en man i en bil, två av ministeriets vakter dödades tillsammans med attentatsmannen, säger inrikesminister Karim Sinjari till AFP.

Konvoj attackerades

För tre av de skadade bedöms läget som allvarligt. Den kraftiga explosionen slet upp ett djupt hål i marken och skapade förödelse på platsen.

I ett annat attentat tidigt på onsdagen dödades tre amerikanska soldater. Enligt militärkällor attackerades deras konvoj strax norr om Bagdad. Och i huvudstaden dödades två civila irakier och två skadades när de körde på en mina med sin minibuss.

Mattias Lundell