Fyra döda i frontalkrock

NYHETER

Jultrafiken har fått en mörk start.

Fyra personer omkom i förmiddags när två personbilar frontalkrockade på riksväg 49.

Och gårdagen krävde flera dödsoffer.

Olyckan inträffade på riksväg 49 vid Igelstorp mellan Tibro och Skövde. I bilarna satt fem personer bland julklappar och packning.

– Det är tragiskt, det känns extra så här under en familjehögtid, säger räddningsledaren på plats.

Polisen i Skövde uppger att den ena bilen kom över i fel körfält. Kollisionen blev våldsam när en av bilarna rammade den andra i sidan.

I den ena bilen dödades båda resenärerna – ett 60-årigt par. Mannen omkom omedelbart och dödförklarades av läkare på platsen. Hans hustru klämdes svårt i bilen och räddningstjänsten tvingades skära loss henne. Hon fördes mycket svårt skadad till Kärnsjukhuset i Skövde och hennes liv gick inte att rädda.

Far och dotter dog

Den andra bilen kördes av 37-årig man. Bredvid sig fram hade han sin 27-åriga syster och i bak satt deras 51-årige far. Systern omkom omedelbart och pappan klämdes svårt och fick skäras loss.

– Det gick ganska fort. Men vi kunde konstatera att de var svårt skadade, säger räddningsledaren på platsen.

Pappan fördes till sjukhus, men hans skador var också så svåra att hans liv inte gick att rädd. Den överlevande brodern fick mindre skador i bröstet, men chockades svårt.

Polis och räddningstjänst har ingen förklaring till olyckan. Vittnen säger att hastigheten inte var så hög, men konstaterar att frontalkrocken blev mycket kraftig. Den ena bilen måste ha fått sladd och den ena bilen rammade den andra i sidan.

– Det såg väldigt konstigt ut. Någon av dem måste ha fått sladd, men vi kunde inte avgöra vilken av dem, säger räddningsledaren.

Vägen spärrades av

Räddningstjänsten spärrade av hela riksväg 49. Arbetet pågick på platsen i ett par timmar.

Polisen säger att väglaget var problematiskt i området.

– Det är moddigt. Först kom snön, sedan regn, säger Johan Svensson, vakthavande befäl vid Skövdepolisen.

Det är andra dagen i rad som polisen i Västra Götaland tvingas ta hand om en dödsolycka. I går omkom två personer när en personbil kom över på fel sida och frontalkrockade med en lastbil på länsväg 195 en halvmil söder om Hjo.

Bilen var på väg söderut och polisen misstänker att föraren kan ha fått det starka solljuset i ögonen. Det var också halt och isvalkar på olycksplatsen.

16 skadade i seriekrock

Vädret har ställt till problem på flera håll och under gårdagen inträffade en rad olyckor. I den mest omfattande – på E4 mellan Mjölby och Ödeshög – skadades 16 personer när sex personbilar och en lastbil brakade samman i en seriekrock. Ingen av dem skadades allvarligt, men åtta skadade fick föras till universitetssjukhuset i Linköping och åtta till lasarettet i Motala. Bland de skadade fanns fyra barn och ungdomar under 15 år och en 101-årig passagerare.

Mattias Lundell