Fortfarande strömlöst i Västsverige och Roslagen

3000 hushåll utan ström på kvällen

NYHETER

.Totalt knappt 3 000 hushåll var fortfarande utan ström på julaftonskvällen. Och många lär få vänta på ljuset i stugorna.

  - I framför allt Roslagen tillkommer nya fel på grund av väderförsämringen. Där ser det ut som många hushåll kommer att ha strömlöst över natten, med bestående fel åtminstone fram till juldagen, sade Karl-Erik Olsson, presschef på Vattenfall, till TT vid halv tio-tiden.

  Cirka 2 000 av Vattenfalls kundhushåll i Roslagen norr om Stockholm var strömlösa in på kvällen. På eftermiddagen slog vädret om till tö. När snön smälter från tyngda trädgrenar i kraftledningsgatorna snärtar grenarna tillbaka, och slår ut ledningar, säger Olsson.

  Under kvällen drabbades också 400-500 av Vattenfalls hushåll längs Bohusläns kust av strömavbrott.

  - Men där räknar våra reparatörer med att ha avhjälpt felet under kvällen, sade Olsson.

  Vidare saknade 60-70 kunder i Södermanland och Östergötland ström.

Snötyngda träd

  Som vanligt är problemen huvudsakligen att snötyngda träd lägger sig över, eller river ner elledningar. I Västsverige förvärrades läget av blåst och ett kraftig töväder.

  Vattenfall kallade in julledig personal - och lånade även anställda på Fortum och Graninge - för att röja i kraftledningsgatorna.

  För Fortum var antalet strömlösa kunder som mest cirka 1 500 under julaftonen. Vid halv tio-tiden på kvällen var de färre än tio.

  Sydkraft fick problem på kvällen. Totalt nära 328 hushåll i Alvesta kommun var utan ström.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM