Brand på svensk- hotell - 12 skadade

Dramatisk räddningsaktion i flera timmar

NYHETER

Tolv personer skadades på julafton i en brand vid svenskhotellet High Five i thailändska Pattaya.

Människor räddades i timmar från det brinnande hotellets tak och fönster.

– Inga svenskar skadades i branden, säger en talesperson för sjukhuset i Pattaya till aftonbladet.se.

Det populära turisthotellet High Five ligger längs strandpromenaden i Pattaya. Tillsammans med grannhotellet Sunbeam utgör det ett stort åttavåningskomplex.

Branden började enligt uppgift till aftonbladet.se på hotellets nedre våningar på julaftonsförmiddagen, svensk tid, och en stor räddningsinsats inleddes.

Svår uppgift för brandkåren

Ögonvittnen berättar att evakueringen blev en svår uppgift för brandkåren. Många fick räddas från taket och fönster högt upp på åttavåningsbyggnaden.

– De fick arbeta i flera timmar, säger en person på grannhotellet.

Enligt uppgift sågs tjock rök välla ut från hotellet och många gäster togs om hand via stegbilar.

De lokala sjukvårdsmyndigheterna uppger att 12 personer skadades i branden, men sannolikt omkom ingen.

– De skadade var turister från Tyskland och USA och thailändare, säger en taleskvinna för Pattaya Memorial Hospital till aftonbladet.se.

– Flera av de utländska turisterna använde lakan för att fira sig ned från hotellets tak och balkonger medan elden rasade i byggnaden, säger en polistalesman till norska NTB.

Nyhetsbyrån uppger att även fem norrmän och en schweizare skadades i branden. Den värst drabbade var den amerikansk turist som bröt benet när han hoppade från sin balkong. Svenska UD har också varit i kontakt med den thailändska polisen. Enligt UD:s presstjänst meddelar att man fått bekräftat att ingen svensk omkom eller skadades i branden.

Mattias Lundell

ARTIKELN HANDLAR OM