Så tacklar man ensamheten

Läs chattet med jourhavande medmänniska

NYHETER

Jourhavande medmänniska berättade om hur man tacklar ensamhet under storhelger och vart man kan höra av sig om man har det svårt.

   Jourhavande medmänniska säger: Varmt välkomna att chatta med jourhavande medmänniska.

Hanna säger: Varför är du jourhavande medmänniska?

   Jourhavande medmänniska säger: Dels för att kunna hjälpa andra människor som har det svårt. Och del för att man lär sig lyssna på djupet. Man får en bra uppfattning om hur människor har det i samhället. Om man har haft det både bra och dåligt i livet gör det att man kan förmedla ett visst hopp till andra människor. Vi vill gärna ha fler jourhavande medmänniskor och gärna fler män.

Claes säger: Vad ska man göra om man, som jag, känner sig ensam vid stora helger?

   Jourhavande medmänniska säger: Om det är inte är självvald ensamhet så känner man sig naturligtvis ännu mer ensam. Då är det viktigt att ta extra väl vara på sig själv, att hyra en film, läsa, äta godis eller göra vad man tycker är trevligt. Behandla sig själv som en gäst.

Nina säger: Hej! Hur många ungefär är det som ringer er under jul/nyårs helgen? Och vad är det vanligaste problemet? Ensamhet? Självmordstankar?

Skulle även vilja veta om ni som jobbar med detta har någon utbildning i psykriatri eller dylikt.

   Jourhavande medmänniska säger: Under hela året kommer det fram ungefär 8000 samtal, ungefär fyra gånger så många försöker men kommer inte fram. Självklart försöker många ringa under stora helger. Kring helger är vanligaste problemen ensamhet, psykiska problem och sorg. Självmord är inte så vanligt som man tror. Man måste ha en utbildning för att bli jourhavande medmänniska som man får gratis, den omfattar ungefär 50 timmar. Man lär sig att ge stöd, inlevelse; att vara närvarande med de vi pratar med och att förmedla hopp.

Lasse S säger: Jag är man, och funderat på att bli jourhavande människa. Se till att information om hur man blir det kommer på något vis i artikeln sedan, som beskriver chattet. Dessutom är det så att jag är intresserad av om det finns jourhavande medmänniskor som talar andra språk än svenska. Träffade just en gammal man, en italienare, och jag funderade stillsamt under en stund om han kunde ringa någon. Denna julefrids, familjefokuserade helg. De flesta ensamma med arbeten arbetar tror jag, men det finns en hoper andra. God Jul till dem alla, och tack för att du finns och tar hand om dem.

   Jourhavande medmänniska säger: Du är hjärtligt välkommen. Tyvärr finns det inte organiserat några utlandsjourhavande medmänniskor. Vi är medvetna om att vi kommer behöva flerspråkiga medmänniskor. För att bli jourhavande medmänniska går man in på vår hemsida www.jourhavande-medmanniska.com eller ringer kansliet på 08-101004. Då får man ett formulär som man fyller i och skickar tillbaka, sedan blir man eventuellt kallad till en intervju. Klarar man intervjun så blir man antagen till utbildningen, som är väldigt fin. Klarar man utbildningen bra blir man jourhavande medmänniska. Man förbinder sig bara att sitta ett pass om tre timmar en natt månaden. Vi behöver fler som engagerar sig.

niklas säger: Om man känner sig ensam t.ex nu i jul, vart kan man vända dig då?

   Jourhavande medmänniska säger: Om man känner sig ensam på nätterna, 21-09 ska man absolut ringa jourhavande medmänniska på 08-7021680. Känner man sig ensam på dagarna kan man volontarbyran.org, kanske kan man hjälpa till med något volontärarbete, det kan vara ett sätt att råda bot på sin ensamhet. Ett annat sätt är att ta hand om sig själv och göra saker som man själv tycker är roligt.

Bobbeyy säger: Vad innebär en jourhavande medmänniska? Vem jobbar du för?

   Jourhavande medmänniska säger: Vi är politiskt och religiöst oberoende men vi finansieras av Stockholms stift. Att vara jourhavande medmänniska innebära att vara sig själv. Det gäller att kunna ge stöd och leva sig in i andras problem och att ge de som ringer hopp. Vi måste alltid se till att förmedla stöd, inlevelse och hopp.

burt säger: Hej! Vad kan man göra för att stödja er?

   Jourhavande medmänniska säger: Man kan stödja oss genom att sätta in pengar på postgiro 901147-9. Vi behöver allt stöd vi kan få för att kunna hjälp fler.

Nickison säger: När man sitter (ofrivilligt) ensam på julen undrar man ju varför. När man som skild förlorat alla vänner. Det är jobbigt.

   Jourhavande medmänniska säger: Frågan är väldigt bra, den visar att man försöker forska både i sig själv och andra människor och det är en väldigt bra början. Man ska inte förakta slumpen, otur. Många tror att man hamnat i en viss situation för att man förtjänat det för att man handlat på ett visst sätt. Men vår erfarenhet är många blir ensamma på grund av otur. Ring gärna oss ikväll så kan vi prata mer om det. 08-7021680

Nina säger: Får ni betalt?

   Jourhavande medmänniska säger: Nej, att sitta jour är ett helt frivilligt arbete.

   Jourhavande medmänniska säger: Tack alla som hört av sig! Fortsätt gärna att ringa oss. Vi lyssnar gärna och ska försöka ge er stöd, inlevelse och hopp på allra bästa sätt. Berätta gärna vänner vi finns och stöd oss så att vi kan öppna fler telefonlinjer så att vi kan hjälpa fler.

aftonbladet.se