Frankrike stoppar sex plan till Los Angeles

”Trovärdigt hot om terrorattack”

NYHETER

PARIS/LOS ANGELES

Sex flygningar mellan Paris och Los Angeles ställdes in över julhelgen.

Skälet var att amerikanska myndigheter hade uppfattat ett "trovärdigt hot" om en terrorattack.

  En anonym källa vid departementet för inrikes säkerhet berättade för AFP att de amerikanska myndigheterna gav sina franska kollegor en lista med namn på misstänkta personer som förekom på passagerarlistor och att det var därför som flygningarna ställdes in.

  - Hotet kom från passagerare, inte piloter, sade AFP:s källa som ville vara anonym.

  Nyhetsbyrån Reuters rapporterade först att en misstänkt al-Qaida-medlem fanns på en lista, men korrigerade senare den uppgiften.

  Tre flygningar i vardera riktning, med avgångar på julafton och juldagen, stoppades av den franska regeringen, på uppmaning av den amerikanska ambassaden i Paris. Reuters rapporterade att ordern utgick från premiärminister Jean-Pierre Raffarin och att skälet, som angavs i en kommuniké från Raffarins kansli, var just misstankar om en terrorattack.

bin Ladin

  Från USA bekräftades att amerikanska myndigheter undersöker ett hot mot Air France-flighterna. Säkerhetsberedskapen på LAX-flygplatsen i Los Angeles sades vara den högsta sedan attentaten den 11 september 2001.

  - Vi tar alla rapporter om hot mycket allvarligt eftersom vi står inför det största hotet vi har haft sedan den 11 september 2001, sade en källa inom USA:s departement för inrikes säkerhet till AFP.

  USA höjde i söndags varningsnivån för terrordåd. Åtgärden utlöstes av detaljerade uppgifter om att bin Ladin personligen godkänt en plan på nya flygplanskapningar i USA, rapporterade NBC News natten till julaftonen svensk tid.

  Underrättelseorgan fick information om att bin Ladin och hans högra hand Ayman al-Zawahiri godkänt planer på att kapa flygplan och störta dem mot amerikanska mål någon gång under helgerna, rapporterade det amerikanska mediebolaget, med hänvisning till anonyma underrättelsekällor.

Tappahannock

  I en del fall ska informationen ha varit så detaljerad att enskilda flightnummer fanns med. Därför har särskilda flygplatser, till exempel Newark International i New Jersey, granskats extra noga.

  Ett mål uppges ha varit småstaden Tappahannock i Virginia - inte för att den utmärker sig på något sätt, utan just för att inpränta i amerikanerna att de inte går säkra någonstans. Men bin Ladin ska även ha siktat på just Los Angeles, New York, Las Vegas och oljeanläggningar i Alaska.

  NBC uppgav också att det finns signaler om att medlemmar i bin Ladins al-Qaida-nätverk nu är piloter på utländska flygbolag.

  President George W Bush, tidigare kritiserad för att i politiskt syfte ha utnyttjat den rädsla som en höjning av terrornivån skapar, manade dock till lugn:

  - Amerikanerna ska fortsätta med sina liv, men samtidigt ska de veta att regeringen arbetar på alla nivåer, så hårt vi kan, för att skydda det amerikanska folket.

  För nästan exakt två år sedan försökte den brittiske "skobombaren" och bin Ladin-sympatisören Richard Reid spränga ett American Airlines-plan från Paris till Miami.

TT-AFP