Svensk häktad för terrorkopplingar

Samlade in pengar i Kanada till terrorist- stämplad organisation

NYHETER

STOCKHOLM/MONTREAL

En svensk med kurdiskt ursprung har gripits och häktats i Kanada misstänkt för att ha rest dit för att samla pengar till en terrorstämplad organisation.

  - Vi har en svensk medborgare som i dag (julaftonen) ställts inför en häktningsdomare i Montreal. Han är häktad. Vi vet ännu inte så mycket mer, säger Claes Jernaeus, pressjour vid svenska utrikesdepartementet (UD) till TT.

  Han uppger att UD bara känner till att brottsmisstankarna har "terroristkoppling". Ännu har svenska UD-tjänstemän inte fått träffa mannen, säger Jernaeus.

  - Vi har inte fått några detaljer om när det ska ske, men förhoppningsvis någon gång under helgerna, eller kort därefter, säger han.

  Svensken greps i måndags men det blev inte känt förrän på julafton då han framträdde inför häktningsdomaren, sade en talesman för Kanadas migrationsmyndigheter till nyhetsbyrån AFP.

  Enligt kanadensiska underrättelseuppgifter var svensken i Kanada för att samla in pengar till Kadek (Kongressen för demokrati och frihet i Kurdistan), som tidigare hette PKK, sade talesmannen.

  Båda grupperna har varit på Kanadas lista över terroristorganisationer i ett år. PKK är också terroriststämplat av EU.

  Kadek bytte nyligen namn till Kurdistans folkkongress i ett försök att bli rumsrent.

  Svensken ska den 29 januari upp i rätten för att eventuellt deporteras.

TT