USA-flygen stoppade

Nytt terrorlarm i natt: al-Qaida kan vara ombord

1 av 2 | Foto: AP
Flygplatspolisen inspekterar passagerarnas bagage på flygplatsen i Los Angeles. Säkerhetsnivån har inte varit så här hög sedan efter attackerna mot World Trade Center.
NYHETER

NEW YORK

Sex passagerarplan på väg till USA stoppades från Paris efter uppgifter om al-Qaida-medlemmar ombord.

Några timmar senare utrymdes La Guardia-flygplatsen.

Experter tror att det endast är en tidsfråga innan det smäller.

Världens säkerhetsmyndigheter var på fortsatt högspänn i morse - tre dagar efter USA:s varning för terroristattacker i nivå med 11 september 2001.

- Jag har aldrig sett amerikanska myndigheter så här oroade, säger Mort Kondracke, terroranalytiker på Fox News.

Flygplatsen La Guardia i New York utrymdes efter att en kvinna slunkit igenom säkerhetskontrollen - trots att metalldetektorn gett utslag.

Samtliga resande fick lämna avgångshallen och fick genomgå nya kontroller med timslånga förseningar som följd.

Hot från passagerare

Det mest specifika hotet i går kom från Paris, där sex passagerarplan på väg till Los Angeles stoppades.

- Det fanns trovärdig hotinformation och beslut togs att ställa in flygen, säger en tjänsteman på USA:s säkerhetsdepartement.

- Hotet kom från passagerare, inte piloter, säger en källa

till den franska nyhetsbyrån AFP.

Fransk tv uppger att hot hade inkommit från al-Qaida via e-mejl, medan nyhetsbyråer i USA rapporterar att namn på misstänkta terrorister upptäckts på passagerarlistorna.

USA bad Frankrike att ställa in de sex flygningarna till USA på julafton och juldagen. Beslutet togs slutligen av premiärminister Jean-Pierre Raffarin.

Några misstänkta terrorister hade i natt dock inte gripits.

"Borde ha gripits"

Terroristexpert Walter Purdy vid Terrorism Research Center i USA är kritisk till att flygplanen verkar ha stoppats förhastat, utan att man gjorde några gripanden.

- Idén är att här har vi viss trovärdig information om ett hot, men dessvärre kan dessa individer nu fortfarande utföra denna typ av attacker, men inte på Air France från Paris, säger Purdy till BBC.

I USA kom i morse uppgifter om att alla flyg med det stora flygbolaget Delta ställts in medan man återigen granskade passagerarna.

I Skandinavien är dock inte beredskapen höjd.

- Vi är vaksamma som vanligt, men har inte vidtagit extraåtgärder. Det är polis och andra säkerhetsmyndigheter som avgör det och de har inte bett oss höja säkerhetsnivån, säger Mikkel Nielsen vid SAS i Köpenhamn.

Fredrik Virtanen