Liza retar upp landsbygden

Glesbygdsverket: Hon är okunnig och sprider fördomar

1 av 2
FÖRBANNAD Pia Enochsson, avgående generaldirektör på Glesbygdsverket, har blivit allt mer förbannad efter att ha läst Liza Marklunds krönika i Aftonbladet.
NYHETER

Liza Marklunds krönikor får svensk landsbygd att se rött.

Nu slår Glesbygdsverkets avgående generaldirektör tillbaka.

- Hon är okunnig och sprider fördomar, säger Pia Enochsson.

Författaren Liza Marklunds kritiska inställning till svensk landsbygdsmentalitet och glesbygdspolitik har retat gallfeber på många utanför Stockholm.

Marklund, själv född och uppvuxen i Norrbotten, har gått till hårt angrepp, inte minst i frågorna om EU och EMU.

I en krönika i Aftonbladet skrev hon:

"Inför EMU-omröstningen såg jag en man säga i tv: Vi norrlänningar vill inte ha euron, för här uppe klarar vi oss själva. Men snälla nån, tänker jag då, det gör ni ju inte alls! 08-orna betalar miljarder till er, inte bara i skatteutjämning.".

Glesbygdsverkets avgående generaldirektör Pia Enochsson har läst - och blivit allt mer förbannad.

- Det är tröttsamt att läsa den här typen av beskrivningar. Hon ger en felaktig och osaklig bild av landsbygden. Det retar upp folk väldigt mycket.

Marklund får rak höger

I en artikel i Östersundsposten ger hon Liza Marklund en rak höger.

- Hon utger sig gör att vara någon slags expert på landsbygdsfrågor, men att hon är född i Piteå gör henne inte till det.

Mest upprörd blev Enochsson efter EMU-valet där de flesta utanför Stockholm valde att rösta nej.

- I analyserna efter omröstningen framställdes människor ute i landet vara mindre kunniga. Det är fräckt att tolka resultatet så, när det kanske är precis tvärtom, säger Pia Enochsson.

Tonen blev ännu hårdare under debatten om skatteutjämningssystemet. Landsbygden framställdes som parasiter på storstäderna, enligt Pia Enochsson.

Tros leva i överflöd

- I Stockholm har det målats upp en bild av att landsbygdskommunerna lever i överflöde och det är inte korrekt. Det är som att de behöver någon att skylla på när det går dåligt för Stockholm. Förut var det invandrarna, nu är det landsbygden.

När Aftonbladet i går nådde Liza Marklund hade hon ingen lust att kommentera kritiken.

- Pia Enochsson får tycka vad hon vill.

Fatima Johansson