Här svindlas dam på sina besparingar

32-åring lurade offren på miljoner

1 av 3 | Foto: POLISEN
BEDRAGEN Den äldre damen tillsammans med den 32-årige bedragaren just innan hon ska gå in på banken för att ta ut pengar åt honom.
NYHETER

Unga kvinnor. Gamla damer. Medelålders herrar.

Alla blev de duperade av den 32-årige bedragaren. Med storslagna löften om enorma vinster lurades ett tiotal svenskar på miljontals kronor.

- Han var trevlig, charmig och rejäl, berättar en kvinna.

Med charm och fräckhet lyckades 32-åringen genomföra en lång rad bedrägerier.

Nya bekantskaper lät sig imponeras av exklusiva möbler, smycken, dyra kläder och lyxbilar. Han körde runt i tre Mercedesbilar i halvmiljonsklassen.

- Han verkade ha det väldigt gott ställt, säger en kvinna i förhör.

Byggde upp förtroende

Innan han slog till hade han byggt upp ett förtroende. Han bjöd gärna på middag och visade ett intresse för sina medmänniskor som alla uppfattade som äkta.

Sedan presenterade han en påstått mycket lukrativ affärsidé. Det kunde handla om en bilaffär eller ett lån till ockerränta.

- Han övertygade mig om att det var bättre att låna honom pengarna än att ha dem i dåliga fonder, säger en kvinna som lurades på 100 000 kronor.

Olika metoder

När 32-åringen blåste äldre kvinnor var metoden en annan.

Han ringde på dörren och presenterade sig som matthandlare. Efter att ha pratat en stund med damerna frågade han om det gick bra att låna pengar.

Sedan följde han med den gamla kvinnan till banken.

Flera identiteter

En kvinna var så förvirrad att hon efteråt inte förstod att hon blivit lurad på flera hundra tusen kronor.

För att undvika upptäckt verkade han under flera identiteter. Ibland var han matthandlare från Turkiet, nästa dag bilhandlare från Tyskland. När det började osa riktigt hett lämnade han Sverige.

Även under polisutredningen lyckades han länge köra med falsk identitet. I personutredningen konstateras att han är ostraffad - under sin falska identitet som 29-åring.

Vid ett tillfälle, innan polisen knäckt hans identitet, tillfrågades den falske 29-åringen om han kände en 32-årig bedragare - alltså han själv.

- Jag har träffat honom nån gång, medgav han.

Tre års fängelse

Nu har han dömts till tre års fängelse för grovt bedrägeri.

När han greps höll han sig undan ett fängelsestraff som han dömdes till 1998 - efter att ha lurat en 95-årig kvinna på 80 000 kronor.

32-åringens offer kämpar nu för att få rätsida på sina liv.

En kvinna blev så deprimerad att hon försökte ta sitt liv.

- Jag måste jobba 70 timmar i veckan för att komma tillbaka ekonomiskt, berättar en annan kvinna.

Jens Kärrman