Akuterna larmade efter hotet

"Alla som köpt kött bör granska förpackningen"

NYHETER

Efter hotet om förgiftad julmat rådde i natt beredskap på Stockholms alla akutmottagningar.

I går undersöktes den

inlämnade köttbiten av SKL, Statens kriminaltekniska laboratorium.

Foto: SCANPIX
HOTAT KÖTT Anders Jansson från polisen och TT:s redaktionschef Anders Rhodiner studerar köttpaketet som lämnades in till TT:s redaktion.

Enligt en första analys har inte köttet som lämnats in till Tidningarnas Telegrambyrå injicerats med gift, men det dröjer ytterligare innan man kan slå fast att det är orört.

- De har börjat med att titta på om förpackningen är ordentligt tillsluten och om det finns stickhål i den, säger Jan Ahlberg, vid Stockholmspolisens krimjour.

Hot med fläskkarré

I tisdags lämnades ett paket med fläskkarré och ett hotbrev in till TT:s redaktion i Stockholm.

I brevet skrev det militanta nätverket Djurens befrielsefront att de injicerat korv, köttbullar, julskinka, nötkött och kotletter med gift. Köttprodukterna skulle ha placerats ut i nio olika större matbutiker i Storstockholm, bland andra Ica Maxi, Willys och Pristextra.

Bör granska paketen

Livsmedelsverket och miljöförvaltningen kopplades omedelbart in, men först i går kunde en analys av det beslagtagna köttet påbörjas.

Under tiden larmades alla infektions- och akutkliniker i Stockholm.

- Alla som köpt förpackningar med kött bör noggrant granska dem i bra belysning. Om det finns något tecken på att förpackningen är skadad ska man inte äta det, säger Anders Åkerberg, ansvarig för livsmedelstillsynen i Stockholms stad.

Fatima Johansson