al-Qaida ville krascha plan i Los Angeles

Pilot bland terrorister som bokat plats på Air France flight 68

NYHETER

Flera terrorister från al-Qaida – bland dem en utbildad pilot – var redo att kapa ett plan.

Air Frances flight 68 skulle på julaftonen ha lämnat Paris och kraschats i närheten av Los Angeles.

Det misstänker flera amerikanska säkerhetskällor.

Det är tidningen Los Angeles Times som på juldagen avslöjar underrättelseuppgifterna – som i går fick den franska regeringen att stoppa sex flygningar från Paris till LAX-flygplatsen i Los Angeles. Beslutet togs på ministernivå efter en begäran från den amerikanska ambassaden i den franska huvudstaden.

al-Qaidamän och talibaner

De amerikanska myndigheterna uppger att man hittat namn, som kan kopplas till flera misstänkta al-Qaidamän och talibaner, på passagerarlistor. De omkring halvdussinet misstänkta terroristerna skulle i går ha klivit på flight 68 mellan Paris och Los Angeles.

– Vad är oddsen för att vi ska hitta så många träffar om inget är på gång, frågar sig en säkerhetskälla.

Flera högt uppsatta amerikanska säkerhetskällor säger nu till LA Times att det snabba beslutet att ställa in flygningarna kan ha stoppat en terrorattack på julaftonen. Misstanken bygger på:

Information från en rad uppgiftslämnare.

Namnfynden på passagerarlistan.

Ett av de namn som upptäckts väcker extra intresse från underrättelsetjänsternas sida. En källa säger att en av männen är en utbildad pilot – med licens för stora passagerarplan.

”Inget tvivel om målet”

– Det rådde inget tvivel för oss om att LA var målet för detta, säger en källa specialiserad på terrorbekämpning.

– Vi trodde att de skulle låta planet flyga över till västkusten och att de skulle krascha det mot något i LA.

Nu uppges dessutom att det var underrättelser om en planerad terrorattack mot just Los Angeles som förra veckan fick den amerikanska säkerhetsmyndigheten att agera. Hotnivån höjdes till den näst högsta – orange – och chefen Tom Ridge:

– Vi står inför den största hotbilden sedan 11 september.

Nu säger en säkerhetskälla:

– Det här var skälet till att vi flyttade upp nivån till orange.

Flera gripna

De franska myndigheterna tog den amerikanska informationen på stort allvar. Och regeringsföreträdare säger att beslutet att ställa in de sex flygningarna fattades som ett led i den gemensamma kampen mot terror.

Direkt efter beskedet på julaftonskvällen togs omkring 200 passagerare och besättningsmän från flight 68 in för förhör. Det är dock inte klart om de sex misstänkta togs in eller om de hann skrämmas iväg. Ett antal personer ska dock ha gripits och hålls nu kvar för vidare förhör.

Mattias Lundell