Dagens namn: Bartolomeus
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nyheter

Så tar du hand om din öppna spis

Låt eldstad och skorsten svalna.

Gå upp på taket och rensa skorstenen. Använd lina med krejs (stålborste) och lod.

Kolla alla rensluckor. De finns ofta där skorstenskanalerna svänger. Töm på sot.

Gå ner från taket och rensa eldstaden.

Se till att ALLA rökkanaler rensas. Det kräver borstar, så kallade viskor.

Samla ihop sotet och lämna till kommunens miljöstation.

 

Brandskyddskontrollen ska genomföras vartannat år

 Från 1 januari kan fastighetsägare få rätt att sota om de har tillräckliga kunskaper och söker tillstånd hos kommunen.

 Sotning kan ske mera sällan. Kommunen bestämmer.

 Köksfläkten och imkanalerna behöver inte sotas alls.

 Obligatoriska brandskyddskontroller av värmepannor och skorstenar införs. De ska göras av skorstensfejare.

 Brandskyddskontrollen ska genomföras vartannat år för den som eldar med ved eller pellets, vart fjärde år för oljepannor och vart åttonde år för öppna spisar och kakelugnar som bara används för trivseleldning.

SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet