Kjell slipper dyr sotning

NYHETER

Sotningsmonopolet försvinner vid årsskiftet.

- Äntligen slipper jag alla dyra och onödiga besök av sotaren, säger Kjell Hellström.

Foto: MIKAEL FRITZON
EFTERLÄNGTAT BESLUT Kjell Hellström rengör sin panna varannan vecka och tycker att sotarens besök är onödigt.

Den 1 januari börjar en lagändring gälla som innebär att husägare själva kan få sköta sotningen.

Kjell Hellström bor i Björköby i Vetlanda och har i flera år kämpat för att slippa sotarens dyra besök tre gånger om året.

- Jag eldar med pellets och måste ta bort askan varannan vecka. Då passar jag också på att rengöra pannan vilket gör sotarens besök fullständigt onödiga, säger han.

Den nya lagen innebär inte bara att fastighetsägare själva får sota, den betyder också att sotning inte behöver göras lika ofta.

Vartannat år

Enligt det förslag till riktlinjer som Räddningsverket fortfarande arbetar med ska den som eldar med olja komma undan med sotning vartannat år vilket är hälften så ofta som i dag. Köksfläktar och imkanaler behöver inte sotas alls, enligt de nya reglerna.

Sotarna är inte glada. Flera hundra riskerar att förlora jobbet. Nu varnar de också för ökad risk för sotbränder.

- Det borde bli konsekvensen av att man sotar mera sällan, säger Carl-Gustav Anderberg, före detta vd i Sveriges skorstensfäjaremästares riksförbund och den som skrivit sotarbranschens remissar på lagförslaget.

Skärpta krav

På Räddningsverket tror man att eventuella brister i sotningen kommer att uppvägas av skärpta krav på brandsäkerhetskontroller.

Olle Castelius