Ännu inget livstecken från Marslandaren

Illustration: ESA/Reuters
NYHETER

LONDON

Även det tredje försöket att ta kontakt med den europeiska Marslandaren Beagle2 misslyckades på fredagskvällen, meddelade företrädare för den europeiska rymdforskningsorganisationen ESA.

Tidigare under natten till fredagen hade ett andra försök misslyckats till europeiska rymdforskares besvikelse.

Rymdteknikerna hade hoppats att det väldiga Lovell-teleskopet i västra England skulle kunna fånga upp en signal från Beagle 2 mellan elva på torsdagskvällen och halv två natten till fredagen, men någon signal uppfattades inte, sade projektledaren Peter Barratt i ett uttalande.

Men än är inte hoppet ute. Forskarna har runt en månad på sig att få kontakt. Ytterligare en möjlighet finns vid 19-tiden på fredagen.

Beagle 2 sköts ut från Marssonden Mars Express för en knapp vecka sedan och skulle enligt tidtabellen ha landat på Mars vid fyratiden på juldagsmorgonen. En första kontakt väntades runt halv åtta svensk tid, men den uteblev.

- Det går inte som planerat, men det är för tidigt att ge upp, sade professor Stas Barabash vid Institutet för rymdfysik (IRF) i Kiruna till TT på torsdagen.

Det finns tillräckligt med energi ombord för Beagle 2 för flera försök, därefter finns möjligheter att få kontakt med moderskeppet Mars Express.

- Vi kommer att försöka minst en månad, sade Stas Barabash.

Om forskarna lyckas etablera kontakt ska till att börja med tillståndet för alla instrument ombord utvärderas. Därefter ska landskapet runt omkring landningsplatsen undersökas. Forskarna hoppas få svar på frågan om det finns vatten på Mars och därmed förutsättningar för liv.

Ombord på Mars Express finns bland annat instrumentet Aspera 3, som har utvecklats vid IRF i Kiruna. Aspera 3 mäter solvindens påverkan på atmosfären.

Expeditionen pågår under två jordår. Då har Mars Express hunnit snurra ett Mars-år (687 dagar) runt planeten. Beagles livstid bedöms dock endast till omkring 180 dagar i den stränga Mars-kölden.

Om det skulle gå så illa att det inte går att nå Beagle 2 har projektet ändå inte varit förgäves enligt Barabash, eftersom det är första gången som europeiska forskare lyckats placera en rymdsond i bana runt Mars.

- Jag är jättelycklig att det gick bra. Det är en stor grej, säger han till TT.

TT-AFP