Julkorv och pastej gör hunden för fet

För mycket mat kan förgifta ditt husdjur

NYHETER

Var fjärde hund är överviktig.

Dagarna kring jul blir de tjockare än någonsin.

Nu varnar veterinär Johan Beck-Friis alla hundägare för att bjuda på feta korvar, pastej och godis.

Foto: DANIEL KENNEDY
TJOCKARE ÄN NÅGONSIN 25-40 procent av alla hundar är för tjocka. Och nu under julen ger många sina hundar alldeles för fet och salt mat vilket kan orsaka både diabetes och cancer. Hunden på bilden heter Kell och beräknas väga 135 kilo när hon är vuxen.

Bedjande ögon vid bordet. Men när du bjuder på julmat gör du din bästa vän en stor otjänst.

- Kring jul är vi extra generösa och matar hundarna med skinka och bortskurna svålar, sådant de inte mår bra av, säger Johan Beck-Friis, veterinär och informationschef på Sveriges veterinärförbund.

Orsakar diabetes

Undersökningar visar att 25-40 procent av alla hundar är för tjocka. Övervikten ökar för varje år, vilket medför samma allvarliga konsekvenser som för oss människor: problem med leder, skelett, hjärta och cirkulationsorgan. Även diabetes, cancer samt nedsatt immunförsvar är vanligare bland tjocka än bland normalviktiga hundar.

Orsaken är att husse och matte delar med sig av sin osunda livsstil. Uttrycket "sådan herre sådan hund" har fått en ny innebörd.

Till veterinären

- I riskzonen är framför allt matglada och utpräglade familjehundar som labrador och golden retriever men även småhundar, eftersom deras övervikt blir allvarligare procentuellt sett, säger Johan Beck-Friis.

Under julhelgen tvingas dessutom många hundar att åka till veterinären på grund av svåra magsmärtor och diarré.

- De får för fet och salt mat och det klarar inte magen. För stora mängder choklad och ojästa vetedegar kan till och med förgifta hunden, säger Johan Beck-Friis.

Är vovven för fet?

Hanna Blanksvärd