Tre USA-soldater dödade i Irak

NYHETER

BAGDAD

I Bagdad slår USA-trupperna tillbaka.

Men tre amerikanska soldater dödades på fredagen i angrepp mot militärkolonner nära staden Baquba nordost om Bagdad.

I andra attacker skadades också flera soldater.

En amerikansk soldat dödades och en skadades när en sprängladdning exploderade invid en amerikansk militärkolonn nära Baquba. Senare rapporterade militären att ännu en soldat dödats på samma sätt nära staden. Ytterligare en amerikansk soldat omkom när han försökte desarmera en sprängladdning strax utanför Baquba.

-Sprängladdningen detonerade när de (soldater) försökte neutralisera den, sade Jefferson Wolfe, amerikansk armékapten.

Enligt Wolfe dödade dock amerikanska soldater två av sina angripare.

Med fredagens stupade har, enligt Reuters, 211 amerikaner dödats i Irak sedan USA den 1 maj förklarade att de värsta striderna var över.

I ett angrepp i torsdags mot en armébas utanför Baquba dödades också två amerikanska soldater och ytterligare mellan fyra och sex soldater skadades.

Polska soldater sårades

Tidigt på fredagsmorgonen sårades också två polska soldater i ett angrepp nära staden Babylon, cirka 120 kilometer söder om Bagdad. En talesman för den polska militärstyrkan sade att en sprängladdning exploderat under fordon i en militärkolonn.

Också i staden Mosul, i norra Irak, slog våldet till på fredagen. En lokal klanledare, Talal al-Khalidi, som samarbetade med den nya USA-ledda administrationen dödades i en attack som också krävde al-Khalidis sons liv, rapporterade Reuters.

I Mosul skadades också två andra amerikanska soldater lindrigt i en skottväxling med motståndsmän. Oro rapporteras också från staden al-Fallujah.

I Bagdad exploderade två raketer nära det amerikanska militära högkvarteret på fredagen. Inga människor ska dock, enligt militären, ha skadats i attacken.

I julhelgen har angreppen mot utländska mål varit intensiva i Bagdad. Också iranska, turkiska och tyska ambassaderna, eller deras residens, har utsatts för raketangrepp.

70 motståndsmän gripna

Men de senaste dagarna har amerikansk militär med stridsflyg och artilleri angripit vad de ser som motståndsfickor i och strax utanför Bagdad.

En militärtalesman sade att cirka 70 motståndsmän gripits under de två första dagarna av operationen, som kallas ''Järngrepp''. Av de gripna uppges 21 män vara viktiga bombtillverkare, planläggare av attacker, samt personer med länkar till ''en stor terroristorganisation''.

TT-AFP