Ko-sjukan i USA är bekräftad

Atkinsbantare får det tufft

NYHETER

NEW YORK

Tester i England i går bekräftar upptäckten av galna ko-sjukan i USA.

Nu spekulerar många i att årets bantningstrend - Atkinsdieten - kan vara över.

- Tar man bort rött kött blir det inte många sidor kvar i receptboken.

SLÅR HÅRT MOT KÖTTINDUSTRIN Köttindustrin i USA har redan drabbats hårt. Beskedet om att galna ko-sjukan är bekräftad kommer också att ställa till det för många Atkinsbantare.

Det säger Dean Rotbart, redaktör för nyhetsbrevet LowCarbiz, till Reuters.

- Jag tror att det blir en utmaning att hålla sig engagerad. Det röda köttet är ett stort incitament i en lågkolhydratsbantning.

Får leta köttalternativ

Experter säger att lågkolhydratsbantare i stället får leta menyer som innehåller kyckling, fisk och andra köttalternativ.

- Är du orolig för galna ko-sjukan och Atkinsbantare och verkligt koscher så kommer du att tvingas att äta väldigt mycket fisk, säger den judiske rabbin Lance Sussman till New York Times.

Än så länge är det endast en ko, i delstaten Washington, som upptäckts med smittan.

Toppen på isberg

Men många experter tror att fallet bara är toppen av ett isberg och menar att jordbruksdepartementet i USA inte velat genomföra ordentliga tester, vilket de flesta europeiska länderna gör.

Konsekvenserna har redan blivit stora för USA:s nötköttindustri, som exporterar för 3,5 miljarder dollar årligen. Över tio länder stoppade i förrgår all nötköttsinport från USA på obestämd tid.

Kött från den smittade kon har spritts i USA, men det innebär inte att köttet är smittat.

- De delar som kan smitta (hjärnan) ska normalt inte användas vare sig som mat till människor eller djur, säger tjänstemän vid jordbruksverket.

Sjukdomen har alltid dödlig utgång

Fredrik Virtanen