Terrorhäktade svensken hemma

”Jag är arg och ledsen”

NYHETER

Den svensk med kurdiskt ursprung som suttit häktad i Kanada misstänkt för brott med ''terroristkoppling'' kom hem till Sverige på fredagen.

- Jag är arg och ledsen över anklagelserna, säger han till TT.

Den 43-årige svensken, som är sångare och artist, säger att han greps vid en konsert i måndags. På julaftonen häktades han av en domare i Montreal, misstänkt för att ha rest till Kanada för att stödja en terrorstämplad organisation.

- Jag är förvånad över att någonting sådant kan hända i ett demokratiskt land som Kanada, säger mannen, via sin hustrus översättning.

När mannen släppts ur häktet och avvisats från Kanada sent på torsdagskvällen flög han via Frankfurt och kom hem till familjen utanför Stockholm på fredagen.

Anklagas för insamling av pengar

Enligt kanadensiska underrättelseuppgifter var han där för att samla in pengar till Kadek (Kongressen för demokrati och frihet i Kurdistan), som tidigare hette PKK (Kurdistans arbetareparti), sade en talesman för Kanadas migrationsmyndigheter.

Kadek och PKK har varit på Kanadas lista över terroristorganisationer i ett år. PKK är också terroriststämplat av EU. Kadek bytte nyligen namn till Kurdistans folkkongress.

Mannen säger han vill behålla sina politiska sympatier för sig själv. Men han är arg och ledsen över terroranklagelserna. I häktet trängdes han med kriminella och narkomaner, och i kanadensiska tv-stationer har han framställts som terrorist, säger han.

Sedan hans advokat agerat gentemot myndigheterna släpptes mannen av en annan domare på torsdagskvällen, säger 43-åringen.

- Den domaren insåg att det finns ingen grund för anklagelserna mot mig.

Svenska utrikesdepartementet (UD) uppgav sig bara känna till att svensken satt häktad för brott med ''terroristkoppling''. En UD-tjänsteman talade i telefon med 43-åringen på juldagen och erbjöd praktisk hjälp och juridiskt bistånd.

En kurdisk grupp i Montreal försökte under häktestiden också samla ihop borgenssumman på nära 200.000 kronor så att svensken skulle kunna slippa ut före den 29 januari, då han skulle upp i rätten för att eventuellt deporteras.

Inga krav

Enligt svenska UD säger normal kanadensisk rättsordning att 43-åringens fall skulle upp i juridisk förhandling var tredje dag. Men eftersom svensken häktades på onsdagen och släpptes på torsdagen åsidosattes uppenbarligen den ordningen.

UD uppger också att inga svenska påtryckningar gjorts för att få 43-åringen fri. Själv säger mannen att han heller inte släpptes mot borgen. Och Kanada ställer inga krav på att han senare ska inställa sig till domstolsförhandling, säger svensken.

- De förstod bara att de inte har någonting att gå på mot mig. Jag är helt frikänd, uppger han.

Tomas Bengtsson/TT