Sverige skickar en miljon kronor

Hjälpbehovet är betydligt större än man först trodde

NYHETER

Iran vädjar om internationell hjälp efter jordbävningen.

Sverige skickar en miljon kronor till katastrofhjälpen och andra länder skickar humanitär hjälp. Behovet av hjälp är mycket stort.

Efter ett möte mellan Röda halvmånen och Röda korsets högkvarter i Geneve på fredagskvällen framkom hur stora de akuta hjälpbehoven är till det jordbävningsdrabbade området i Iran.

– Behovet är betydligt större än vad vi från början trodde, sade Christer Zettergren, generalsekreterare i Svenska Röda korset.

Röda korsföreningar runt om i världen ska i första hand samla in 95 miljoner kronor som sedan fördelas på mellan tio till 15 organisationer som brukar ge hjälp vid sådana här tillfällen.

Svenska Röda korset beslutade på fredagen om ett första belopp om en miljon kronor i stöd.

– Vi får se hur många länder som kommer att bidra till de 95 miljonerna. Blir det inte så många får vi kanske ompröva storleken på vårt bidrag, sade Christer Zettergren.

– Hittills är det bara Sverige, Danmark och Japan som lovat ställa upp med pengar.

– Många länder som finns i närområdet har lovat att ställa upp med utrustning för sökandet efter överlevande, sade Zettergren.

I första skedet behövs bland annat 20 000 tält, 30 000 presenningar, 200 000 filtar och 40 000 köksutrustningar. Det gäller i början att hjälpa cirka 200 000 människor i ett halvår.

– Nu gäller det att hålla människor vid liv. Senare blir det aktuellt med att bygga upp skolor och bostäder igen.

Räddningsverket skickar utrustning

Svenska Räddningsverket planerar att på söndag skicka ett Herculesflygplan till Iran med vattenreningsutrustning, elverk, filtar och tält.

–Vi försöker nu få tag i ett plan som vi kan hyra, säger Gunno Ivansson, pressjour på Räddningsverket, till TT.

Verket har redan sänt en specialist på data- och telekommunikation från Räddningsverkets skola i Sandö till Iran för att arbeta under FN:s ledning.

EU beslutade på fredagen att bistå Iran med sammanlagt 800 000 euro, motsvarande drygt 7,2 miljoner svenska kronor, till katastrofhjälpen, uppger AP.

Flera länder ställer upp

Från Tyskland skickas ett team om 30 man med sökhundar och specialutrustning för att lokalisera människor i rasmassorna.

Också Ryssland skickar både hundar och sökmanskap och USA, som inte haft diplomatiska förbindelser med Iran på 24 år tänker bistå med humanitär hjälp, uppger Reuters.

Från grannlandet Turkiet kommer tält, mediciner och andra förnödenheter via både flyg och lastbil.

Italien har skickat en grupp brandmän, experter på räddningar i raserade hus.

Grekland har också skickat 25 räddningsspecialister med hundar.

Dessutom skänker Grekland 250 000 euro till katastrofhjälpen.

FN sänder en expertgrupp för att samordna hjälparbetet och överlämna 90 000 dollar för att täcka de mest akuta behoven.

Caroline Olsson, TT