Mördad baby låg i buskarna

Polisen: "Hon blev bara några timmar gammal"

Foto: DRAGO PRVULOVIC
här låg spädbarnet Familjen Orlin bor mittemot trädgården där den nyfödda flickan hittades. "Här har varit poliser hela dagen och letat efter spår", säger mamma Christine Orlin.
NYHETER

VANLØSE

Bakom den glesa häcken hittades det nyfödda barnet mördat.

- Det såg ut som det låg och sov, berättar grannen Dorrit Neertoft.

Polisen söker nu intensivt efter mamman och mördaren.

Julstämningen är borta i Köpenhamns förort Vanløse. Det var där man vid halv tio-tiden i går morse hittade den nyfödda flickan ihjälslagen i en trädgård.

- Hon har dödats med kraftigt våld mot huvudet, berättar John Lorenzen vid Köpenhamnspolisen. Hon blev bara några timmar gammal.

Det var Mogens Kjeldsen som gjorde det makabra fyndet när han var ute och vallade sin hund på annandagen.

- Han kom rusande och skrek att det låg ett dött spädbarn i buskarna ett par villor härifrån. Vi hade svårt att tro honom och sprang dit, berättar Dorrit Neertoft.

Gick inte att missa

- Barnet låg innanför häcken, bara ett par decimeter från trottoaren. Det gick inte att passera utan att se det, så det kan inte ha legat särskilt länge. Då hade det upptäckts tidigare.

- Det var en liten flicka, hon var lite röd i hyn och såg europeisk ut. Hon hade inga kläder på sig. På häcken hängde en handduk med blod på.

- Navelsträngen fanns delvis kvar, den var avsliten eller avbiten - inte avklippt. Vi såg inga skador. Min granne försökte känna på pulsen. Vi förstod direkt att flickan var död.

Fyndet gjordes i en gatukorsning. En halvmeterhög stenmur är byggd mot gatan och ovanpå den finns häcken, helt utan löv. Det döda barnet låg med huvudet ut mot gatan.

Var inte dödfött

I går kväll hade grannar satt ljus på platsen och nederdelen av en avsågad gatuskylt fungerade som vas åt en bukett. Skylten hade polisen sågat ner - i hopp om att hitta fingeravtryck.

- Här har varit poliser hela dagen, teknikerna har letat efter spår, berättar Christine Orlin och hennes man Finn som bor rakt över gatan.

Det är enligt polisen osannolikt att flickan fötts på fyndplatsen. Polisen vet inte heller om hon dödats där eller på annan plats. Däremot bekräftar man att barnet inte var dödfött utan slagits ihjäl med kraftigt våld mot bakhuvudet.

Polisen har knackat dörr i villakvarteren men ingen känner till någon höggravid kvinna. Samtidigt är detta inga kvarter man naturligt passerar, området ligger avsides med små villagator.

Polisens teori är att barnet, som vägde 3 200 gram, fötts av en ung dansk kvinna med psykiska problem. Man befarar att hennes tillstånd nu är kritiskt.

I behov av vård

- Hon är antagligen i stort behov av både psykisk och fysisk hjälp, konstaterar John Lorenzen.

Än så länge vet man inte om det är mamman som slagit ihjäl den nyfödda flickan. Men i första hand inriktar man sina spaningar på att hitta den kvinna som fött barnet.

Pelle Tagesson, Johan Hedenström

ARTIKELN HANDLAR OM