Armanc: Jag är ingen terrorist

Hemma igen efter tre dygn i en cell: Det blev en svart jul

NYHETER

SPÅNGA

Det var en lättad Armanc som i går kom hem till Sverige.

I tre dygn var han stämplad som terrorist av den kanadensiska polisen.

– De tyckte bara att jag skulle glömma och se det som ett problem vi båda ville lägga bakom oss. Men hur ska jag kunna göra det?

misstänkt Efter tre dygn i en spartanskt inredd cell släppte den kanadensiska polisen Armanc. I går fick han komma hem till sin fru Semiha. ”Jag är ingen terrorist, jag har inga kopplingar till PKK”, säger han. Foto: Andreas bardell

Armanc, 43, återförenades med sin fru bara några timmar innan Aftonbladet träffar paret i deras lägenhet i Spånga, väster om Stockholm. De är glada över att han är hemma men skakade av terroristmisstankarna.

– Det har varit en svart jul, säger frun Semiha.

Deras tolvårige son mår fortfarande mycket dåligt. I flera nätter har han legat sömnlös och gråtit av oro för sin pappa som satt fängslad i Kanada.

Välkänd artist

– Terrorist är ett stort ord som betyder allt. Han vill inte bli stämplad som terroristson, säger Semiha.

Familjen hoppas nu att de ska kunna bli av med terroriststämpeln.

– Jag vill bli känd som sångare, inte som terrorist, säger Armanc.

Han är en välkänd artist i kurdiska kretsar världen över, inte minst henom kurdisk tv i Sverige. De 23 december hade han en konsert inplanerad i Montreal. Den blev inställd – dagen innan greps han av polis. Enligt kanadensiska underrättelseuppgifter var han där för att samla in pengar till Kadek (Kongressen för demokrati och frihet i Kurdistan), som tidigare hette PKK (Kurdistans arbetarparti).

– De kom och hämtade mig i bil utanför den kurdiska föreningen i Montreal. Jag trodde inte att det var sant.

Inställda konserter

I tre dygn fick han dela en spartansk cell. Han fick inte duscha och besvärades av sin cellkamrats rökande. Armanc var både arg och ledsen.

– Men jag var inte rädd, för jag hade ju inte gjort något. Jag visste att de svenska myndigheterna inte bara skulle lämna mig där.

I torsdags ställdes han inför domstol.

– Domaren sa till polisen att jag måste släppas för det fanns inga bevis, säger Armanc.

Efter ytterligare förhör frigavs han, utan borgen.

– Men polisen hotade mig och sa att jag inte skulle komma tillbaka, för då skulle det bli problem.

Armanc har fyra konserter inbokade i USA i januari. På måndag ska han kontakta amerikanska ambassaden för att ta reda på om han vågar resa.

– Efter den 11 september är polisen i USA och Kanada misstänksamma mot alla invandrare. Jag är ingen terrorist och jag har inga kopplingar till PKK, säger Armanc.

– De tog fel människa. Nu vill vi bara lägga detta bakom oss, säger Semiha.

Susanne Nylén