Berlusconi tog tillbaka uppgifter om terrorhot

Påstås ha sagt i intervju att Rom skulle attackeras med kapat flygplan

NYHETER

Vatikanen skulle attackeras på juldagen - av terrorister med kapade flygplan.

Det påstås Italiens premiärminister Silvio Berlusconi ha sagt i en tidningsintervju.

Men samma dag som artikeln publicerades tog Berlusconi och hans stab tillbaka alla uppgifter.

– Terrorhotet är stor just nu. Jag tillbringade julen i Rom på grund av det här, ska Berlusconi ha sagt till Liberos reporter i en intervju på julafton.

Berlusconi ska ha berättat om ”exakta och bekräftade uppgifter om en attack mot Rom på juldagen”.

– Ett kapat plan mot Vatikanen. En attack från luften, är det tydligt? Terrorhotet är mycket stort i detta ögonblick, ska Berlusconi ha sagt till tidningen.

Men på lördagen när intervjun publicerades gick Berlusconis egen stab ut med ett pressmeddelande där man i stort sett dementerade uppgifterna.

– Premiärminister Silvio Berlusconi gav ingen intervju. Man ska inte missta ett snabbt utbyte av julhälsningar med ett politiskt uttalande, skrev man enligt nyhetsbyrån AP.

Berlusconi själv tog senare under dagen avstånd från uppgifterna i tidningsartikeln och sa att han inte alls uttalat sig så som tidningen påstod.

Skärpt säkerhet

Säkerheten runt Vatikanen har skärpts de senaste veckorna, efter uppgifter om att Vatikanen kunde vara ett mål för terrorangrepp.

Under julfirandet bevakades den stora Petersplatsen av italiensk polis och alla besökare till Peterskyrkan fick passera metalldetektor.

Vatikanen vägrade på lördagen att svara på frågor om det påstådda terrorhotet, uppger AP.

Terrorhot mot tunnelbanan

Libero skrev också att Berlusconi sagt att han redan i november fått information om terrorhot mot tunnelbanan i Rom och Milano.

– Det fanns personer som insisterade på att stationerna skulle stängas, sa Berlusconi enligt tidningen.

– Jag tog själv på mig ansvaret att inte göra så. Det hade haft samma effekt på människors sinne som en verklig attack och det skulle också fått dramatiska sociala och ekonomiska följder.

Den uppgiften kommenterades på lördagen inte av Berlusconi.

Caroline Olsson, Malin Ekmark