Sverige berett till stora hjälpinsatser i Iran

NYHETER

GÖTEBORG

Sida anslog på lördagen 3,5 miljoner kronor till det jordbävningsdrabbade Iran. Men Sverige är berett att bidra med mera, om omständigheterna kräver det.

På lördagskvällen skulle det första planet till Iran lyfta från Landvetter.

-Det finns alltid en beredskap att hjälpa till med mera pengar. Vi kommer att ta de besluten i regeringen i den mån det behövs. Tyvärr kommer det väl att behövas i en sådan här förskräcklig katastrof, sade biståndsminister Carin Jämtin till TT.

-Nu försöker vi se vad andra bidrar med och avvaktar lite grand eftersom allt räddningsarbete måste samordnas via EU-kommissionen och FN:s flykting- och katastrofhjälp.

Från tidigare internationella räddningsinsatser vet man att det ibland kommer för mycket av viss räddningsutrustning medan annan saknas. Logistiken efter en så här stor katastrof är avgörande.

-I den akuta situationen hjälper vi till med första hjälpen av olika slag som vatten och andra förnödenheter. Det är ju 25-30 grader på dagarna och minus tio på nätterna. De behöver hjälp både för att skydda sig mot solen och mot kylan på nätterna, sade Jämtin.

Hjälp på väg

Sent på lördagskvällen skulle en Antonov12 lyfta från Landvetter med 13 ton filtar och tält med plats för omkring 2000 personer i Bam. Räddningsverket står för transporten. Två personer från verket följer med.

Inga svenska Herculesplan var lediga på så kort varsel så planet hyrdes in från Storbritannien. På söndagen landar planet i Kerman, knappt 20 mil från Bam.

Svenska Röda Korset förbereder även en sändning av vattenreningsutrustning från Halmstad. Med följer tre eller fyra vatteningenjörer.

Ökar stödet med minst fyra miljoner

-Rent vatten är just nu det största behovet så att inte sjukdomar och annat elände följer på katastrofen, sade Christer Zettergren, generalsekreterare i svenska Röda Korset, till TT.

Zettergren sade att Röda Korset kommer att utöka sitt stöd med ytterligare fyra, fem miljoner kronor utöver den miljon som organisationen redan anslagit.

Enligt Carin Jämtin kommer inte den svenska hjälpen till Iran att påverka svenska insatser i andra delar av världen.

-Det finns ett humanitärt anslag och det får ibland bli lite större än vad som är planerat från början när det händer sådana här förskräckliga saker, sade biståndsministern.

Bertil Åkesson/TT