- Dagens unga kvinnor går och talar konstigt

Författare till attack mot svenska kvinnor

NYHETER

I en tidning ondgör sig författaren Mats Gellerfelt över dagens svenska kvinnor.

De går osensuellt och pratar förskräckligt, anser han.

- Det är bara för att han inte får några ragg längre, säger Aftonbladets krönikör Belinda Olsson.

Foto: ROGER LUNDSTEN
Mats Gellerfelt.

Expressens kulturredaktion har inbjudit manliga svenska författare att porträttera den svenska kvinnan.

På annandagen var det journalisten och författaren Mats Gellerfelts tur att ge sin syn på kvinnan av i dag. Och han är kritisk.

"Marscherar fram"

Bland annat skriver han att "dagens unga kvinnor marscherar fram på ett osensuellt sätt som vore de på väg till ett slagfält". Gellerfelt, 51, är också missnöjd med hur unga kvinnor pratar.

"De talar i en egendomlig stackatoton som språkvetarna borde forska i och kryddar sin dialog med de läskiga Lidingö-iiina som av någon outgrundlig anledning gjort comeback."

Gellerfelt avlutar sin artikel med att konstatera att han föredrar Ingrid Bergman och en ung Harriet Andersson framför dagens unga kvinnor.

Aftonbladets krönikör Belinda Olsson, 29, är nöjd med att Gellerfelt ser skillnader mellan gårdagens och dagens unga kvinnor.

- Det betyder att utvecklingen gått framåt. Han och hans gelikar får väl inga ragg längre och känner ett behov av att skriva av sig. Jag tycker att hela grejen är fånig.

"Det känns unket"

Även Gudrun Schyman, 55, tycker att Gellerfelt är ute och seglar.

- Det hela känns unket och sunkigt och härstammar förmodligen från en motvilja mot starka tjejer. Han tillhör väl den kategori män som biter sig fast i den gamla föreställningen om kön. Som tur är verkar de yngre generationerna män inte tänka som han gör i samma utsträckning.

Dammiga åsikter

Birgitta Ohlsson, 28, riksdagsledamot för folkpartiet, tycker också att Gellerfelts åsikter är dammiga.

- Förhoppningsvis kan de gamla ideal han står för förpassas till historiens soptipp. Dagens unga killar tänker inte som han. Mannen jag är gift med till exempel tar det som självklart att vi delar på föräldraledigheten och hushållsbestyren.

Mats Gellerfelt anser sig dock inte ha några problem med självständiga unga kvinnor.

- Nej, inte det minsta. Det jag beskrev var min subjektiva uppfattning. Det kanske är annorlunda nu än när jag växte upp helt enkelt.

Anna Lindström