Butt fast för fortkörning - mutade polis

NYHETER

Den svenske musikproducenten Billy Butt greps nyligen av polisen i Lettland för fortkörning.

Men när poliserna hotade med häkte plockade Billy Butt fram plånboken och köpte sig fri.

- Jag var skitskraj, säger han.

Foto: SÖREN ANDERSSON
Billy Butt var i Lettland för att fira jul när stoppades av polisen. "Jag kände mig tvungen att göra det som alla balter tydligen gör: muta myndigheterna", säger han.

Incidenten inträffade häromdagen när den före detta skivbolagsdirektören körde med sin BMW på en väg mellan Riga och Klaipeda i Litauen, där han skulle fira jul med några vänner.

Enligt Butt hade han trampat för hårt på gasen.

Han berättar att polisernas mätinstrument visade att han kört 78 kilometer i timmen på en 50-sträcka.

Talade inte engelska

- När jag påpekade att det inte fanns någon vägskylt som visade att 50 var gränsen hänvisade polisen till skyltar i Riga 20 mil bort.

Butt upplevde situationen som skrämmande. Det var inledningsvis mycket svårt att reda ut saken på plats. De två lettiska poliserna som stoppat honom förstod varken engelska eller svenska. De plockade fram handklovar för att föra honom till ett häkte i en liten stad längs vägen.

Då greps Billy Butt av panik. Han bad att få ringa ett samtal till en lettisk vän som kunde översätta åt honom.

Men vännens råd blev inte vad Billy Butt hade väntat sig. I stället för att medla mellan parterna föreslog vännen att Butt skulle stoppa motsvarande 75 svenska kronor i polisens hand, säga "god jul, hej då" på ryska och därefter bara sätta sig i bilen och köra därifrån.

- Precis så gjorde jag, säger Butt.

Poliserna tog emot slanten, log och hälsade tillbaka: Tack detsamma!

Snart med i EU

Billy Butt säger att han är illa berörd av händelsen.

- Det kändes inte bra. Det stred mot all moral att ge poliserna pengar, men jag hade inget val. Jag kände mig tvungen att göra det som alla balter tydligen gör: muta myndigheterna, säger han.

När han ringde sina vänner efteråt sa de: "Det är så det går till här. Alla har extra pengar i bilen för mutor till polisen."

- Det är otroligt att sådana här länder snart ska med i EU, säger Billy Butt.

Jon Hedenström

ARTIKELN HANDLAR OM