SMÄLLKALLT

Nyårshelgen bjuder på kallare väder

NYHETER

Räkna med kyligare väder till nyårshelgen.

Men temperatur- förändringen är förrädisk, varnar Vägverket.

- Det kan bli mycket farligt i trafiken om det kommer regn i samband med att temperaturen sjunker. Det är det absolut värsta tänkbara, säger Thomas Andersson, pressekreterare på Vägverket.

Foto: ROLF ÅKERBLOM
Friluftsfrämjandet avråder starkt från skridskofärder på isar söder om Dalälven, och alla oerfarna skridskoåkare uppmanas att hålla sig på fast mark.

Snön har låtit vänta på sig i stora delar av landet - och det har ökat riskerna i helgtrafiken.

- Det sämsta är som det är nu, med barmark på många håll. När man inte ser snö kör många bilister som de gör på sommarvägarna. Mycket snö och kyla innebär färre olyckor, säger Thomas Andersson.

Avråder från skidskofärder

Till nyår väntas snöbyar främst i fjällen och längst i norr. Meteorologerna tror inte att snön kommer till Svealand förrän efter nyårsafton.

Trots att det blir kallare på många håll, vill Friluftsfrämjandet starkt avråda från skridskofärder på isar söder om Dalälven.

Farligt isläge

- I dagsläget ska inga oerfarna skridskoåkare ut på isarna. Det råder farligt isläge i stora delar av landet just nu, säger Helena Graffman, pressekreterare på Friluftsfrämjandet.

För dem som planerar att skjuta upp raketer för att fira det nya året kan molnen komma att ställa till problem.

Bäst i norr

- Chansen att se fyrverkerierna ordentligt är bäst i landets norra hälft. I Svealand blir det förmodligen mer molnigt än klart. Men ligger molnen bara tillräckligt högt upp ser man ju fyrverkerierna ändå, säger Sune Samuelsson, meteorolog på SMHI.

Jon Hedenström