Svensk familj dog i skalvet

Reste till Iran på semester för en vecka sedan

1 av 2 | Foto: PRIVAT
DOG I RASMASSORNA Mohsen Memarzadeh, hans hustru Zoya, 27, sonen Daris, 3, och dottern Dianosh, 10 månader (ej på bild) reste nyligen till Iran på en treveckors julsemester. I går hittades hela familjen döda i ruinerna av en släktings hus i Bam.
NYHETER

Julsemestern i Iran slutade i tragedi.

Hela familjen Memarzadeh från Stockholm: mamma, pappa och två barn, krossades under ett nedfallande hus under jordskalvet i Bam.

I går morse hittades de döda i ruinerna av en släktings hus.

Livet såg ljust ut för tandläkaren Mohsen Memarzadeh, 39, från Stockholm.

De senaste åren hade tandläkarpraktiken gått bra och familjen hade flyttat från en lägenhet i Solna till en finare våning på Östermalm i Stockholm. Den hade man just sålt och istället köpt hus i Djursholm.

Besökte släkten

För lite mer än en vecka sedan, den 20 december, reste Mohsen med hustrun Zoya, 27, sonen Daris, 3, och dottern Dianosh, 10 månader, till Teheran. De planerade att tillbringa tre veckor i Iran och Dubai för att besöka släkt och vänner.

Oftast stannade familjen i Teheran när man besökte Iran. Men eftersom Mohsen Memarzadehs bror avled tidigare i höstas, ville han dessutom besöka broderns grav i staden Kerman, drygt 100 mil söder om Teheran.

I samband med besöket vid graven planerade han också att hälsa på en faster i staden Bam, knappt 20 mil söder om Kerman.

Mohsen och hans familj kom till Bam i torsdags kväll för att bo hos en faster.

- När det kom några förskalv på kvällen erbjöd en annan faster familjen att sova hos dem i stället, säger Arjang Zandnia, en av Mohsens släktingar i Sverige.

- Men Mohsen tyckte att det hus de skulle bo i var tillräckligt stabilt och tackade nej, säger han vidare.

I stället stannade två av den andra fasterns barn kvar i huset för att kunna leka med Mohsens son och för att sova över.

Vid niotiden i går morse lyckades släktingar och bekanta gräva sig ned i fasterns villa som raserades helt i samband med jordskalvet i fredags.

- Alla nio som fanns i huset på natten hittades döda. De hade krossats av den nedfallande byggnaden medan de sov, säger Arjang.

Mohsens fru Zoyas pappa befann sig i Kerman i går och reste omedelbart till Bam för att ordna med transport av kropparna till Teheran. Där ska de enligt muslimsk sed begravas i morgon på begravningsplatsen Behesht Zahra.

Gick arbetslös

- Trots allt gläder jag mig åt att han fick dö i sitt land, Han mötte många svårigheter under sin studietid här i Sverige, säger Anis Fathi Moin, som känt Mohsen sedan slutet på 80-talet.

Mohsen kom till Sverige som student 1985 och läste till tandläkare vid Karolinska institutet.

- När han var klar fick han inget jobb, utan gick arbetslös. Då uppmanade jag honom att starta eget i stället, säger Anis.

- Han ställde alltid upp för sina iranska vänner. Även de som var flyktingar fick komma och få gratis tandvård, säger Anis.

Peter Pettersson

ARTIKELN HANDLAR OM