5 000 filtar och 120 tält lastades på Landvetter i går

NYHETER

I går kväll klev Räddningsverkets Per-Anders Berthlin, 40, och Jan Karlsson, 37, ombord på det stora Antonov-planet på Landvetter. Med sig i den 13 ton tunga lasten hade de 120 stora tält och 5 000 filtar.

- Vår uppgift är att se till att lasten kommer fram till rätt mottagare och ut till de hjälpbehövande, säger Per-Anders Berthlin.

Foto: THOMAS JOHANSSON
13 ton förnödenheter med destination Iran lastades i går på Landvetter, Göteborg.

Vid 19.30-tiden i går kväll lyfte det inhyrda Antonov-planet med filtar och tält från Landvetters flygplats i Göteborg. Inga svenska Herculesplan var lediga med så kort varsel, därför hyrdes det rysktillverkade lastflygplanet in från Storbritannien.

Tiotusentals hemlösa

Med ombord fanns Per-Anders Berthlin från Sigtuna och Jan Karlsson från Skövde.

Det är de som på plats ska se till att filtar och tält kommer till rätt ställe. Behovet är stort bland de tiotusentals hemlösa familjerna i och kring den jordbävningsdrabbade staden Bam.

Tidigt i morse beräknades de landa i provinshuvudstaden Kerman eller, om möjligt, i Bam. Ett par dagar stannar de i området.

- Om det ges möjlighet ska vi försöka få hem lite mer information om ytterligare hjälpbehov i området, för att kunna få till en ytterligare hjälpsändning i början på veckan, säger Per-Anders Berthlin.

Han är den mest erfarne av de två som nu åkt ned. Efter 18 år inom brandförsvaret arbetar han sedan 1997 heltid på Räddningsverkets internationella enhet.

Risk för efterskalv

Det här är hans femte jordbävning; tidigare har han varit på två i Turkiet, 1999, en i Indien, 2001, och en i maj i år i Algeriet.

- Det stora problemet i området för hjälppersonalen är självklart risken för efterskalv, säger han.

Jan Karlsson, som också är brandman i grunden, arbetar till vardags på Räddningsverkets skola i Skövde.

Svenska Röda Korset, som har beslutat att skjuta till ytterligare fyra, fem miljoner kronor utöver den första miljonen som gått iväg, sänder också en delegat till området i morgon. Det är Thomas Liew från Västervik.

Tidigast i morgon räknar Röda Korset också med att få iväg vattenreningsutrustning och fyra vatteningenjörer från Halmstad.

Sida anslog i går 3,5 miljoner kronor till det jordbävningsdrabbade Iran - och Sverige är berett att bidra med mer om det behövs.

- Tyvärr kommer det väl att behövas i en sådan här förskräcklig katastrof, säger biståndsminister Carin Jämtin.

Kerstin Nilsson