Första svenska hjälpinsatsen på plats

NYHETER

GÖTEBORG

Planet som lyfte från Landvetter natten till söndagen med tält och filtar till jordbävningsoffren i Iran landade på söndagsförmiddagen i Kerman cirka 20 mil från den svårt härjade staden Bam.

Därifrån förs förnödenheterna vidare med inhemska plan och helikoptrar till Bam. Den första svenska hjälpen till Iran bestod av 100 tält med plats för 20 personer i vardera tältet, alltså 2 000 personer. Med fanns också 4 500 filtar som skydd för nattkylan.

Per-Anders Berthlin och Jan Karlsson från Räddningsverket, som följde med lasten ned kommer att återvända till Sverige ganska omgående.

Däremot har nu Leif Wall från Räddningsverket installerat sig i Bam. Han fick vänta i huvudstaden Teheran, möjligen beroende på det kaos all den flygtrafik som hjälpsändningarna från alla världens hörn har skapat i landet.

Kommunikation

Det är mängder av plan som ska landa och starta. Därtill tillåts inga landningar i Kerman eller Bam i mörker vilket ytterligare sinkar transporterna.

Leif Wall arbetar helt för FN:s räkning och ska upprätta en kommunikationscentral i Bam.

Räddningsverket hade planerat att skicka ned nästa plan på tisdag då svenska försvaret kunde frigöra ett Herculesplan. Men det är oklart om det kommer att gå i väg då eftersom listan över hjälpbehovet från Iran ändrades under söndagen.

Räddningsverket hade tänkt skicka ned elverk och vattenreningsutrustning.

- Det är lite osäkert vad vi skickar ned och när planet kan gå. Nu vill de främst ha matlagningsutrustning och mat som ris och matolja, säger Gunno Ivansson, informatör på Räddningsverket till TT.

Väntan på besked

Även Christer Zettergren, generaldirektör på svenska Röda Korset, väntar på besked från Iran.

På Röda Korsets katastroflager i Halmstad står redan pumpar, tankar, vattenledningsutrustning med mera för en så kallad massvatteninsats klara att skicka ned. Tre eller fyra vatteningenjörer ska också med. Det är en insats som görs i samarbete med tyska Röda Korset.

- Vi har allt klart men väntar på klartecken från iranska Röda Halvmånen att få åka ned. Men i detta läge är det fortfarande tält och andra första hjälpen-åtgärder som gäller, därför har vår vatteninsats fått vänta, sade Zettergren till TT på söndagseftermiddagen.

- Men det är viktigt att de som sköter hjälparbetet på plats får bestämma vad de vill ha och när de vill ha det.

Även Zettergren vittnar om den omfattande flygtrafiken som försvårar logistiken.

- Nu är mycket på väg dit. Och just nu är det till exempel 37 flygplan som inte gör annat än flyger skadade från Bam till Teheran, sade Zettergren.

Bertil Åkesson/TT