22-åring häktad för bildåd i Stockholm

NYHETER

En 22-årig man häktades på söndagen för juldagsmorgonens bildåd utanför restaurang Berzelii Bar i Stockholm.

Fler gripanden är att vänta i ärendet.

Mannen är på sannolika skäl misstänkt för försök till dråp. Han tros ha kört bilen som for in i en samling människor utanför restaurangen och skadade tre, varav en svårt.

Vid häktningsförhandlingen i Stockholms tingsrätt förnekade mannen brott. Han erkänner dock att han varit på brottsplatsen.

-Ja, det har han medgivit. Men han har inte kört någon bil, säger advokat Lars Löfgren, 22-åringens ombud, till TT.

-Han är igenkänd av restaurangens vakter. De har sett att han körde bilen, kontrar jouråklagare Ulf Engberg.

Löfgren säger att han funderar på att överklaga häktningen. Han ska nästa gång träffa sin klient ''i början av nästa vecka''.

Bråk föregick dådet

22-åringen, som är känd av polisen för tidigare brottslighet, anhölls på fredagen.

Vid förhandlingen satt han framåtlutad. Han var klädd i vit t-tröja, svarta byxor och med häktets vita tofflor. Inför kamerablixtarna drog han en skjorta över huvudet.

Före körningen utbröt bråk mellan två gäng inne i restaurangen. Vakterna gick emellan och därefter hämtade en man, vilken alltså misstänks vara 22-åringen, bilen och körde två gånger in i folkhopen.

Söker fler misstänkta

Samtidigt söker polisen efter fler misstänkta i samband med händelsen. Vittnen har hos polisen tittat på bilder och filmsekvenser från restaurangens övervakningskameror. Det har resulterat i konkreta namn på misstänkta. Men polisen vill ha säkrare uppgifter.

Ingenting hittills i utredningen tyder dock, enligt polisen, på annat än att 22-åringen var ensam i bilen. De medgärningsmän polisen söker misstänks alltså inte för bilkörningen i sig, utan för den föregående misshandeln inne på krogen.

Jouråklagare Ulf Engberg bekräftar att fler gripanden kan komma.

-De var väl en fem till åtta stycken inblandade inne på restaurangen, säger han.

Tomas Bengtsson/TT