Här är Hoas nya ansikte

Nio år efter olyckan vågar han gå ut igen

1 av 3 | Foto: ULF HÖJER
För tre år sedan träffades Hoa Loc och Göran Arvinius. Svensken greps av Hoas öde efter ett Aktuelltinslag och har bekostat hans plastikoperationer.
NYHETER

För nio år sedan fick den vietnamesiske pojken Hoa Loc,13, sitt ansikte bortbränt av en gammal fosforbomb från andra världskriget.

I dag har han fått ett nytt ansikte.

Tack vare ett inslag av Folke Rydén i Aktuellt

- och den svenske

affärsmannen Göran Arvinius.

Såg du den gripande dokumentären om Hoa Loc, "Pojken utan ansikte" i SVT 2 i går kväll?

Så här ser Hoa Loc ut i dag.

Sedan dokumentärfilmen avslutats, i september 2002, har Hoa genomgått ytterligare en operation, den här gången på sjukhuset i Hue i Vietnam.

- Man korrigerade på fyra, fem olika ställen i ansiktet, berättar Folke Rydén, som i sex år följt Hoas väg tillbaka till livet.

I Aktuellt 1996

Första gången han berättade om Hoa var i juni 1996, när sena Aktuellt sände hans inslag om den svårt brännskadade lille pojken i Vietnam.

Tillsammans med sin tvillingbror Hyuinh var han, 4 år gammal, med när familjens granne hemma i byn skulle desarmera en bomb - för att ta tillvara metallen, en viktig inkomstkälla för många i Vietnams fattiga jordbruksdistrikt.

Fick fosfor i ansiktet

Bomben, en gammal fosforbomb från Vietnamkriget exploderade i ansiktet på grannen. Han dog och Hoa och hans bror täcktes av brinnande fosfor.

Hyuinh klarade sig undan med lindrigare skador, men Hoa fick hela ansiktet sönderbränt.

Vanställd av ärrvävnad ville han inte visa sig ute, än mindre gå i skolan. Han hade svårt att äta, eftersom munnen inte gick att stänga.

Den svenske affärsmannen Göran Arvinius, som såg Aktuelltinslaget den kvällen, greps av Hoas öde och beslöt sig för att hjälpa honom.

Går i skolan igen

Sju år och många operationer senare har Hoa fått ett nytt ansikte och ett nytt självförtroende, mycket tack vare Göran Arvinius, som han för tre år sedan också var och hälsade på hos i Sverige.

- I dag går Hoa i skolan, fast han går en klass under sin bror, eftersom han var borta så mycket, säger Folke Rydén.

- Förr var Hoa tillbakadragen och reserverad - i dag är han utåtriktad och framåt.

Kerstin Nilsson

ARTIKELN HANDLAR OM