Stormvindar gjorde åter delar av Sverige strömlöst

NYHETER

GÖTEBORG

När vinden mojnade började lamporna i Väst- och Mellansverige att lysa igen.

Som värst under helgen var 30 000 hushåll i landet utan elström sedan stormvindar vält träd och dragit ner ledningar.

På söndagskvällen satt fortfarande 1 300 hushåll i mörker.

Ville hushållen ha ljus fick de lita till gasollampan, stearinljusen eller något annat som inte krävde elektrisk ström.

Prognoserna var dock goda för att de skulle ha strömmen tillbaka senast måndag morgon.

Det vill säga om nu inte det snöfall, som SMHI varnade för inför natten till måndagen och som beräknades drabba främst västra och mellersta Sveriges inland, skulle ställa till nya problem.

För ostkusten väntades dessutom mer vind under natten och tidiga måndagsmorgonen. För norra Östersjön var det varning för kuling, med vindstyrkor på upp till 20 meter i sekunden.

Cirka 200 av de som satt strömlösa på söndagskvällen får normalt sin elförsörjning via Sydkraft. Under dagen hade bolaget arbetat för att reparera och återställa, men kvar fanns fortfarande strömlösa områden i östra Småland.

Fortum hade då drygt 230 strömlösa kunder, drygt 50 av dem fanns i Västra Götalands län, 150 i Värmland och så en handfull i Örebro län.

Dalsland hårt drabbat

Vattenfall redovisade vid halv nio-tiden på söndagskvällen cirka 850 hushåll som fortfarande saknade ström efter lördagskvällens och nattens stormvindar. Hälften av de drabbade fanns i Dalsland, drygt 380 hittade man i norra Bohuslän och det fanns också ett 40-tal strömlösa norr om Vårgårda.

På ostkusten var bara några enstaka hushåll utan ström.

Dalsland var särskilt hårt drabbat, som vanligt i sådana här sammanhang.

- Det verkar som att vi har lite större fel där, en del ledningar har blivit sönderslagna och de tar lite längre tid att reparera, sade Per-Olof Olofsson, informatör på Vattenfall Västnät till TT på söndagseftermiddagen.

Våldsamt

Ovädret som orsakade skadorna bröt ut sent på lördagskvällen och var stundtals våldsamt. I Sotenäs i Bohuslän låg vindstyrkan enligt Vattenfall stadigt runt 25-28 meter i sekunden. Gränsen för storm ligger vid 25 meter i sekunden.

I vindbyarna var läget ännu värre - man mätte upp till 45 meter i sekunden, eller cirka 160 km/tim.

Det knäckte träd och drog med sig luftledningar. Bara i Vattenfalls område, där 850 var strömlösa på söndagskvällen, var under stormens värsta ögonblick 21 000 abonnenter utan ström.

I takt med att ovädret drog österut genom Sverige försvagades det i styrka. Inom Vattenfalls område var ungefär 2 000 hushåll i Östergötland och Sörmland utan el på söndagsmorgonen. Vattenfall rapporterade även om störningar för kunder i Mälardalsområdet och i Uppland där omkring tusen abonnenter saknade ström tidigt på söndagen.

På kvällen var dock allt reparerat igen.

TT