Influensan har hela landet i sitt grepp

Sjukdomsfallen fortsätter att öka

NYHETER

Influensan har tagit ett stadigt grepp om svenskarna.

Hela landet är nu drabbat, visar Smittskyddsinstitutets senaste rapport.

– Vi ser ingen kulmen på epidemin, det kommer att fortsätta öka, säger Pasi Penttinen, läkare på Smittskyddsinstitutet.

Någon exakt siffra över hur många svenskar som däckats av Fujian-viruset finns inte, men rapporter utifrån landet visar på en fortsatt ökning under veckan före jul. Då konstaterades 254 nya fall hos patienter på sjukhus, jämfört med 150 veckan före. Genom laboratorietester har nu totalt 673 fall av influensa konstaterats sedan epidemin bröt ut.

Trycket på vårdcentralerna ökade också under vecka 51. Närmare 1,5 procent av patienterna sökte då hjälp på grund av influensa. Motsvarande siffra veckan före var 0,9 procent.

''Oroande''

Men dessa siffror visar bara toppen av isberget. De allra flesta som drabbas ligger kvar hemma i sängen utan att ta kontakt med vården och syns därför inte i statistiken.

– Det är ändå lite oroande att sjukdomen fortsatte att öka under veckan före jul. I samband med julhelgen blev det ju ganska många smittotillfällen, men de siffrorna har vi inte än, säger Pasi Penttinen.

I grannlandet Norge har Fujian nu slagit till reträtt efter att som mest ha drabbat 6 procent av de norrmän som sökt hjälp på vårdcentralerna.

Troligtvis når epidemin kulmen i Sverige inom en eller två veckor, enligt Smittskyddsinstitutets prognoser.

Samma symtom

Fujian A, eller H3N2 som influensan också kallas, har ett sjukdomsförlopp som påminner om tidigare års varianter. Den börjar med snabbt stigande feber, frossa och muskelvärk. Ofta ingår även huvudvärk i symtombilden. Efter något dygn följer sedan en torrhosta, men för det mesta är patienten återställd inom en vecka.

Fujian verkar inte vara riktigt lika smittsam som sina föregångare.

– Däremot kan man nog säga att symtomen är lite tuffare än de båda senaste åren, säger Pasi Penttinen.

Årets influensaepidemi bröt ut tidigare än epidemierna gjort de båda närmast föregående åren. Den verkar dock inte bli lika allvarlig som Smittskyddsinstitutet först befarade.

Rapporten för vecka 51 visar att influensan nu förekommer i hela landet. Före dess toppade Västernorrland och Norrbotten sjukdomsstatistiken.

Thomas Eriksson/TT

ARTIKELN HANDLAR OM