25 000 dödsoffer efter katastrofen i Iran

Oro för de överlevandes hälsa i Bam

Foto: Vahid Salemi/AP
Räddningsarbetet att hitta överlevande efter jordbävningen har avslutats. Nu börjar det svåra arbetet med att bärga alla lik.
NYHETER

BAM

Hundratals grävmaskiner rullade in i Bam i sydöstra Iran på måndagen. Det signalerade slutet på insatsen för att hitta överlevande efter jordbävningen och inledningen av det svåra arbetet med att bärga alla lik.

Tjänstemän på plats talade under dagen om 30 000 döda eller fler. Statliga medier rapporterade att 25 000 människor hade bärgats döda och sedan begravts: 19500 i Bam och övriga i kringliggande områden.

Drygt 2 000 personer har räddats levande, sade chefen för Iranska röda halvmånen Bijan Daftari. Sedan skalvet i fredags har 12 000 skadade evakuerats med flyg till andra provinser, sade han.

Oron för de överlevandes hälsa tilltar. En FN-expert sade att ett utbrott av vanlig förkylning eller influensa kan bli livsfarligt för de tiotusentals människor som tillbringar nätterna utomhus eller i primitiva hyddor i den skarpa kylan.

Sjukdomar som dysenteri skulle också snabbt kunna sprida sig, sade Hamid Marashi, Irans ansvarige för kontakter med FN:s barnfond Unicef.

”Alla har varit döda”

En kirurg i Imam Khomeiny-sjukhuset sade:

– Sökandet efter överlevande avslutas nu. Alla som grävts fram de senaste två dygnen har varit döda. Vi inriktar oss hädanefter på att vårda de skadade och begrava de döda så snabbt som möjligt.

Irans andlige ledare Ali Khamenei besökte Bam.

– Vi sörjer med er. Bam ska byggas upp igen men mer hållbart, sade Khamenei.

Senare på dagen kom president Mohammad Khatami.

– Hur mycket vi än gör kommer det att vara för lite. Förhoppningsvis kommer mer hjälp att anlända, sade han inför sin helikoptertur över staden.

Samtidigt började räddningsmanskap med sökhundar ge sig av. De kom i söndags men har ingen uppgift längre.

Våg av plundring

Polis stängde av tillfartsvägarna för all trafik utom hjälpfordon för att få stopp på plundrandet av hjälpsändningar. Upprörda invånare i Bam skyllde plundringen på människor från kringliggande byar som skonades vid skalvet. Dessa tog nu chansen att tjäna en hacka genom att dyka upp i Bam för att plundra hjälpsändningar, sade de.

Sedan i lördags begravs döda hundra i taget på en stor gravplats väster om Bam med hjälp av grävmaskiner. På en sträcka av 100 meter såg en AFP-reporter närmare 400 lik insvepta i lakan eller mattor, klara att begravas. De flesta var vuxna, men i en rad för sig låg småbarn.

Citadellet förstördes på 20 sekunder

Citadellet i Bam, en byggnad i flera plan men uppförd i soltorkat tegel utan förstärkningar, var ett av Irans mest kända turistmål. Det höjde sig över landskapet och utgjorde i hundratals år med sina imponerande vakttorn, små gränder, karavanserajer och teologiska skolor en drömsyn för alla som färdades genom öknen på Sidenvägen.

Det tog 20 sekunder i fredags för hela citadellet och Bams gamla stad att rasa samman - en chock för hela Iran. Men Robert Hillenbrand, expert på islamisk konst vid Edinburghs universitet, menar att Bams citadell kan byggas upp tämligen enkelt.

Det kan ta fem år och kosta mindre än 50 miljoner kronor, menar Mohammad-Hassan Mohebali, iransk expert på restaureringar.

TT-AFP