Märkligt ljussken på himlen

Sågs på flera platser i landet

NYHETER

GÖTEBORG

Ett märkligt himlafenomen i form av ett starkt vitt sken i sydväst uppmärksammades på flera platser i landet på måndagskvällen.

Enligt astronomen Marie Rådbo vid Göteborgs universitet kan det röra sig om en halo.

Från sitt hus på Hammarö söder om Karlstad har Anders Rudström utsikt över Vänern. Vid sextiden på måndagen såg han ett starkt ljus över vattnet, och först trodde han det var ett trafikplan som med tända strålkastare flög in mot Karlstad. Men när han kom tillbaka efter fem minuter var skenet kvar, till synes på samma plats.

-Det var ett vitt ljus, för starkt för en stjärna eller en satellit och för långsamt för en nödraket. Det sjönk på ett onaturligt sätt, så jag ringde sjöräddningen för säkerhets skull. Efter 15 till 20 minuter hade ljuset försvunnit, säger Anders Rudström till TT.

Fler observationer

Samma, eller ett liknande ljusfenomen, har även setts i Bohuslän och i Göteborgs skärgård samt i Norrköping. Samtliga rapporter talar om ett starkt sken i sydvästlig riktning vid sextiden på kvällen. Vid den tiden var Kustbevakningens fartyg KBV 050 på väg ut från Brofjorden norr om Lysekil.

Besättningen såg ett sken som skiftade lite i färg, från vitt till rött och sedan tillbaka igen. Sedan försvann det helt, berättar befälhavare Kjell Göthesson.

-Vi trodde det var en helikopter och kontrollerade det, men det fanns ingen helikopter där. Plus att ljuset var lite för högt upp. Jag har aldrig sett något sådant förut, säger han.

Enligt Sten-Erik Pettersson, biträdande räddningsledare på Sjöräddningen i Göteborg, kommer det rapporter om olika typer av fenomen då och då. Det som är lite speciellt denna gång är att skenet har uppmärksammats på flera olika platser samtidigt.

-Eftersom det inte är något för räddningstjänsten har vi inte gjort mer, men visst vore det intressant att få veta vad det är, säger Sten-Erik Pettersson.

Kan vara en halo

Kanske var det en halo? Det anser i alla fall Marie Rådbo vara en trolig förklaring, även om hon poängterar att hon inte har sett skenet själv. Hon är astronom vid Göteborgs universitetet och berättar att halofenomen är minst lika vanliga som regnbågen, men att de oftast är för svaga för att ses med blotta ögat.

-En halo uppstår när solljuset bryts i iskristaller. Det kan te sig på olika sätt, som en stor cirkel, eller en sol vid sidan om solen, eller en ring runt månen, säger Marie Rådbo till TT.

Om det aktuella skenet var en halo skulle förklaringen till att det försvann bak horisonten vara att halon följde solens vandring.

Det finns många historiska beskrivningar av halo. I storkyrkan i Gamla stan i Stockholm finns fenomenet avmålat på den kända tavlan Vädersol.

Magdalena Helander/TT