Bilen full med ny ranson

Sprit - en allt tyngre last för svenskarna

NYHETER

PUTTGARDEN

Vid årsskiftet upphör Sveriges undantag från EU:s införselregler för alkohol.

Det innebär att du helt lagligt kan ta in minst 110 liter öl, 90 liter vin, 20 liter starkvin och 10 liter sprit.

- Kan du bevisa att det är för privat bruk får du föra in mer, säger Per Corsing, chef för gränsskyddet vid tullen i Skåne.

Foto: krister hansson
TUNG LAST Två personer får inte plats med den lagliga mängden alkohol i en vanlig bil efter årsskiftet, det krävs en mindre buss, vilket Aftonbladets Per-Ola Ohlsson och Jens Clemmentsen konstaterade.

Nu är det inte längre tullen som är det största bekymret för resenären från ett EU-land - nu är det logistiken.

Hur fraktar man den lagliga mängden alkohol till Sverige?

Aftonbladet gjorde ett test och det visar sig att det är omöjligt för två personer att föra med sig två fulla ransoner i en vanlig personbil. Dels är det svårt att få in i lastutrymmet, dels blir bilen snabbt överlastad.

Överlastade bilar

- Det är bara att tänka sig vad 220 liter öl väger. Dessutom ska man räkna in vad de två personerna i bilen väger, säger Per Corsing.

Överlastade bilar är inte en fråga för tullen utan för polisen som gör sina stickprov vid gränsstationerna.

Det slopade undantaget från EU:s införselregler innebär att spritgränsen - det vill säga varifrån i Sverige det lönar sig att köra till Danmark eller Tyskland för att handla alkohol - flyttas långt norrut.

- Det är fel att tala om laglig ranson eftersom det inte finns någon fastställd övre gräns längre. De mängder man talar om är de EU kommit överens om är rimliga för privat bruk, säger Per Corsing.

Veckan före jul var det cirka 67 procent billigare att handla den enligt EU rimliga mängden i Tyskland jämfört med vad det skulle ha kostat på systembolaget.

Systembolaget minskar

Den som väljer att bara åka till Danmark för att handla sparar ändå över 5 000 kronor.

Systembolaget har sedan ett par år märkt av en minskad försäljning, framför allt i butikerna i Skåne.

Samtidigt ökar lönsamheten för de ligor som för in och säljer sprit. De kan ta med sig större mängder och löper mindre risk att avslöjas.

- Om vi noterar att vissa personer och bilar ständigt återkommer finns det skäl att misstänka att de inte för in för privat bruk. Vi måste göra en rimlighetsbedömning. Öl är till exempel en färskvara och kan inte lagras hur länge som helst, säger Per Corsing.

Fler nya lagar

Per-Ola Ohlsson

ARTIKELN HANDLAR OM