Tompa Jahn är död

Stockholms egen tomte blev 82 år

NYHETER

En Stockholmsprofil med stort hjärta och gott skratt har gått ur tiden.

Underhållaren och musikern Tompa Jahn är död.

Sitt sista framträdande gjorde han, iklädd tomtedräkt, i Kungsträdgården första advent i år.

Han blev 82 år gammal.

Tompa Jahn - eller Torbjörn Jahn som han hette egentligen - avled i söndags på Ersta sjukhus, med familjen vid sin sida.

- Han åkte in på juldagen, då bad han själv om det, säger hans son, Mikael Jahn.

- Han led ingenting, utan somnade in, lugnt och stilla.

Avslutade som tomte

Tompa Jahns sista framträdande blev - som sig bör - i Kungsträdgården första advent. Att vara tomte och underhålla där var en tradition som han för allt i världen inte ville bryta.

Bara några dagar efter framträdandet opererades Tompa Jahn för tarmcancer.

- Operationen gick bra. Men det visade sig att han hade metastaser på lever och lungor och det var allvarligare än man först trodde, då spåddes det att han skulle kunna leva ett par år till, säger Mikael Jahn.

Många sörjande

Tompa Jahn sörjs inte bara av den närmaste familjen - hustrun Valli, som han uppträdde tillsammans med under många år, sonen Mikael och barnbarnen Jonatan, Jakob och Teodor - utan även av många män och kvinnor i den äldre generationen. Och kanske, framför allt, av stockholmarna.

I Kungsträdgården var han en institution, såväl sommar som vinter. Där hade söderkisen Tompa Jahn och hustrun Valli sin populära hamboskola.

- Han hade ett bejublat framträdande på vårt 50-årsfirande i augusti, då han uppträdde med Leif Kronlunds orkester och bland annat framförde sin paradlåt "Route 66", säger Sam Carl-quist, programchef i Kungsträdgården.

Tompa Jahn hade ett brett register, från musicerande tomte på Stockholms gator till att uppträda på Folkan, medverka i Frukostklubben - och spela trummor bakom jazzguden Charlie Parker.

Spelade med Domnérus

En av de svenska legendarer han spelade med när det begav sig var förstås Arne Domnérus.

- Han var en oerhört sympatisk kille, säger Arne Domnérus, 79.

Tompa Jahn spred glädje omkring sig.

Och han hade själv lika roligt.

Kerstin Nilsson