50 000 befaras döda efter skalvet i Bam

NYHETER

Dödssiffran efter förra veckans jordbävning i sydöstra Iran kan komma att nå 50000 människor, uppgav iranska tjänstemän i katastrofområdet på tisdagen.

Landets president Mohammad Khatami sade sig inte tro på 50000 döda men väl på 40000 - en tredjedel av alla drabbade i regionen.

Hundratals räddningsarbetare med schaktmaskiner fortsatte att röja i bråten i den sönderrasade gamla staden Bam för att få bort alla döda och undvika epidemier. Över 1600 personer från dryga 30-talet länder har satts in i det internationella hjälparbetet, och iransk tv rapporterade enligt DPA att en gravid kvinna påträffats vid liv på tisdagen. Men hoppet om att finna fler överlevande sades vara ute.

-Nu handlar det snarare om återhämtning än om räddning, sade FN-talesmannen Ted Purn i den bas där FN samordnar den internationella hjälpen.

-Våra grupper försöker nu bedöma de överlevandes behov och hur förnödenheter ska nå fram snarast möjligt.

En tredjedel döda

Purn sade också att det exakta antalet dödsoffer kanske aldrig blir känt. Vid ett pressmöte i provinshuvudstaden Kerman uppgav president Khatami att ''i en region med 240000 invånare drabbades 120000, varav en tredjedel dog''. Det skulle innebära kring 40000 omkomna.

På frågor om huruvida antalet döda kanske skulle nå nivån 50000 svarade Khatami dock ''absolut inte''. Presidenten sade också att Bams historiska citadell ska byggas upp igen, ''vad det än kostar''.

Uppgiften om kanske 50000 omkomna lämnades av en tjänsteman vid inrikesdepartementet i Teheran. Han underströk dock att den var en konstruktion:

-Om vi beräknar att det i snitt bodde fem människor i varje hus får vi den siffran, sade tjänstemannen.

Foton för identifiering

Iranska etermedier rapporterade att 28000 döda hade begravts - många av dem anonyma och i det stora gravfält som hastigt grävts i skalvområdet. Landets myndigheter och rödahalvmåne -organisation började på tisdagen försöka identifiera de tusentals namnlösa liken med hjälp av en skåpbil på platsen. På en liten datorskärm i bilen rullade porträttbilder på de döda fram i en ändlös slinga, medan folk tysta såg på. Till det stinkande gravfältet intill fördes hela tiden fler döda.

Inte bara staden Bam utan också dess kringliggande landsbygd har drabbats hårt, sade den svenske kommunikationsexperten Leif Wall på tisdagen till TT. Wall är på plats i Bam för FN-organisationen Undacs räkning.

-Jag har sett rapporter och undersökningar om byar häromkring där förstörelsen varit hundra procent, sade Wall.

-Det är väl fattigare människor som bott där och då har de sämre hus också.

Miljardhjälp från oljestaterna

Av de omkring 30000 människor som skadats i skalvet har ungefär 10000 evakuerats med flyg från Bam till andra platser i Iran, bland annat huvudstaden Teheran, omtalade Wall. Nattkölden är en svår prövning för de överlevande.

Oljestaterna Kuwait, Saudiarabien, Bahrain, Oman, Qatar och Förenade arabemiraten anslog i måndags motsvarande nästan tre miljarder kronor till de skalvdrabbade i Iran. Beslutet i det arabiska samarbetsrådet GCC togs bara timmar efter det att FN vädjat om mer katastrofhjälp.

aftonbladet.se/TT

ARTIKELN HANDLAR OM