Militärsjukhus avspärrat efter terrorhot

Hot om bilbomb i Hamburg

Foto: Joerg Sarbach/AP
Polisfordon spärrade av vägarna runt miltärsjukhuset i Hamburg efter terrorhotet.
NYHETER

HAMBURG

Tysk polis spärrade av ett militärsjukhus i Hamburg på tisdagen sedan det framkommit uppgifter om att militanta islamister planerade ett självmordsdåd mot sjukhuset.

Den radikala islamiströrelsen Ansar al-Islam, hemmahörande i norra Irak och med påstådda band till terrornätverket al-Qaida, sades ligga bakom planerna.

Amerikansk underrättelsetjänst som övervakat Ansar al-Islam hade tipsat om att en bilbombsattack var nära förestående, uppgav delstaten Hamburgs inrikesminister Dirk Nockemann.

Gator spärrades av

Ett alternativt mål för förövarna var enligt Nockemann den amerikanska flygbasen Rhein-Main nära Frankfurt.

Militärsjukhuset i Hamburg sattes under skärpt bevakning. Två pansarfordon kallades in och flera gator i ett närliggande bostadsområde spärrades av. Med hjälp av hundar letade polisen igenom bilar i området.

-Vi fick indikationer på att en attack kunde vara planerad, möjligtvis över nyår eller under de följande dagarna, sade Nockemann enligt Reuters.

Enligt polisen fanns inga amerikanska patienter på sjukhuset för tillfället, men USA-soldater som skadats eller blivit sjuka i Irak kan ha behandlats där tidigare.

Tre gripna

Hamburg hamnade i fokus efter 11 september-dåden i USA eftersom tre av de 19 flygkaparna hade bott och studerat i flera år i staden.

Ansar al-Islam bildades av kurder i norra Irak som motsätter sig de sekulära kurdiska ledarna och vill skapa en teokratisk stat. Polisen i Bayern har tidigare gripit tre män som misstänks tillhöra rörelsens tyska avdelning.

Rörelsens fäste i irakiska Kurdistan bombades kraftigt av amerikanskt flyg i början av april under invasionen av Irak.

TT-DPA