Märkligt himlafenomen var Venus

Ett starkt ljussken förbryllade många på måndagen

NYHETER

GÖTEBORG

Det himlafenomen som skådades på flera håll i landet på måndagskvällen var planeten Venus.

Och det kommer fler chanser att se henne.

Vid sextiden på måndagskvällen kom ett flertal rapporter från flera platser i landet. Gemensamt var att ett himlasken hade skådats i sydväst. Några beskrev det som starkt vitt, andra mer som blinkande i olika färger.

Marie Rådbo, astronom vid Göteborgs universitet, trodde först att det kunde vara ett så kallat halofenomen, något som uppstår när solljuset bryts i iskristaller. Det kan te sig på olika sätt, som en stor cirkel, eller en sol vid sidan om solen, eller en ring runt månen. Men på tisdagen hade Marie Rådbo hunnit forska lite mer. Förklaringen bakom skenet är planeten Venus.

Fler chanser i sommar

– Dels var det lite sent på dygnet för en halo. Venus syns i den riktningen också och just när den står lågt vid horisonten kan det se ut som om planeten blinkar i olika färger, säger Marie Rådbo till TT.

Planeten kommer att synas under flera månader i vinter. Venus rör sig snabbare än jorden, i en bana mellan vår planet och solen. Det innebär att det varierar från år till år när vi kan se planeten. Även i sommar kommer Venus blinka mot oss, närmare bestämt i början av juni.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM