Se upp – här står polisen

Stora insatser mor rattfylleriet

NYHETER

Nyåret är en av årets värsta rattfyllerihelger.

Nu laddar polisen för en stor razzia.

Foto: VERONICA KARLSSON
NYÅRSRAZZIA Polisinspektör Bo Jansson kontrollerar bilförare för att se om de kör rattfulla. Kvinnan klarade testet utan problem. I dag gör polisen en större razzia.

Patrullerna kommer att genomföra såväl alkoholtester som hastighetsövervakning.

På flera håll planerar bilinspektörer att följa med trafikpoliserna. De inriktar sig främst på att kolla tyngre fordon för att se att förarna inte kört för långa sträckor utan vila. Men de gör även stickprover på bilar.

Att nyårsafton är en av årets absolut blötaste helger avspeglar sig i trafiken. Av de bilförare som omkom 2000 hade 23 procent alkohol i kroppen. Vid singelolyckor är siffran så hög som 38 procent.

- Det verkar som om folk tar det här med drickande och trafik på allt mindre allvar, säger Lars Neumann, polisinspektör i Stockholm.

Han varnar för riskerna med att köra bil dagen efter festen. Många som fastnar i polisens kontroller tror inte att det tar tid för alkoholen att gå ur kroppen.

Farligast till fots

Trots rattfylleristerna är det inte bilisterna som är det största problemet i trafiken på nyårsafton, säger flera poliser som Aftonbladet talat med.

- Nej, det är alla fulla fotgängare. De går rakt ut i gatan. När det är halt som nu är det livsfarligt, säger Lars Neumann.

Här är polisens kontroller

Jon Hedenström