Terrorlarm i Europa

”Attentatsmän från Sverige planerar dåd mot sjukhus”

1 av 2 | Foto: JOERG SARBACH/AP
skyddar sjukhuset Hundratals tungt beväpnade poliser och pansarvagnar omringade militärsjukhuset i Hamburg i går. En islamistisk terrorgrupp, enligt obekräftade uppgifter från Sverige eller Danmark, skulle planera ett självmordsattentat mot sjukhuset som har använts av amerikanska soldater som sårats i Irakkriget.
NYHETER

BERLIN

Terrorlarmet utlöste kaos i Hamburg i går.

Militanta islamister påstås planera ett självmordsdåd mot ett militärsjukhus i staden.

Stridsvagnar sattes in, sjukhuset och gator spärrades av, hundratals poliser kontrollerade bilar i området.

Enligt obekräftade uppgifter i Tyskland i går var det en islamistisk terrorcell från Sverige eller Danmark som låg bakom det planerade attentatet.

- De utpekade attentatsmännen kommer inte från Berlin. De kommer från städer i andra europeiska länder, sa polisens talesman Reinhard Fallak.

Gruppen som pekas ut är den radikala rörelsen Ansar-e Islam, som grundats i Irak och som har nära band till al-Qaida. Dess andlige ledare Mulla Krekar bor i Oslo sedan början på 1990-talet.

- Amerikansk underrättelsetjänst övervakar denna organisation och har tipsat om en nära förestående attack mot militärsjukhuset, säger delstaten Hamburgs inrikesminister Dirk Nockemann.

Hundratals poliser

Klockan 14.30 i går, omedelbart efter larmet, spärrade kriminalpolisen LKA av ett stort område runt militärsjukhuset i stadsdelen Wandsbek.

Flera hundra poliser kallades in för att kontrollera parkerade bilar på gatorna i området.

En bombhund reagerade våldsamt på en bil med danska registreringsskyltar, men bilen visade sig efter undersökning inte innehålla några explosiva ämnen.

Området var ännu sent i går kväll rigoröst avspärrat. Bara sjukhusets personal släpptes in sedan de legitimerat sig.

Sårade från Irak

Det är ännu inte känt om det fanns en konkret uppgift om när attentatet skulle ske, eller om sjukhuset kommer att vara avspärrat en längre tid.

Det vårdas inga amerikanska patienter på sjukhuset nu, men en talesman för den tyska polisen sa i går att sårade soldater från kriget i Irak tidigare har fått behandling där.

Detta har inte varit känt och väckte i går stor uppståndelse i ett Tyskland vars förbundskansler Gerhard Schröder varit mycket kritisk till kriget.

Det fanns i går även uppgifter om att målet kunde vara någon av USA:s militära flygbaser i Tyskland.

Har 1 000 medlemmar

Ansar-e Islam etablerades för några år sedan av extremistiska kurder. Gruppen påstås ligga bakom attacken mot Jordaniens ambassad i Bagdad tidigare i år då 17 personer dödades.

Ansar-e Islam uppskattas ha cirka 1 000 medlemmar, varav ungefär 100 ska vara bosatta i Tyskland.

Några av sympatisörerna har nyligen åtalats i Jordanien misstänkta för att ha ”konspirerat för att angripa amerikanska och israeliska mål i världen”.

Oisín Cantwell, Asbjørn Svartstad