Vanställdes av skönhetssprutan

Sköterska fälld i ansvarsnämnden

NYHETER

Sjuksköterskan borde ha informerat om riskerna med antirynksprutan.

Nu får hon en erinran av Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd.

- Jag har väntat på min tredje operation sedan i våras, säger en drabbad 60-årig kvinna.

Foto: ROGER LUNDBERG
BEHANDLING MED RISKER Patienterna ska informeras om riskerna med antirynksprutan. Det har Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd samt länsrätten slagit fast.

I augusti skrev Aftonbladet om tre svenska kvinnor som fått sina ansikten vanställda efter behandling med antirynksprutan Dermalive.

Efter det har ytterligare fyra, fem kvinnor som drabbats av samma sak hört av sig till Aftonbladet.

Sprutan, som skulle ge dem fylligare läppar och ta bort hårda veck och rynkor, förstörde deras ansikten - kanske för gott.

I dag, ett par år efter behandlingarna, är deras läppar hårda och knöliga, de har blålila svullnader i ansiktet och hårda, ömma knölar och ”limpor” under huden där preparatet sprutats in.

Enda räddningen är operation. Men det kan krävas många - och det är inte säkert att det hjälper.

- Jag har opererats två gånger och det är värre än någonsin, säger den 60-åriga kvinnan, som på uppmaning av sin läkare anmälde sjuksköterskan till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN.

- Det har blossat upp från läppen och vandrat nedåt mungiporna. Det är som stora, hårda stenar, säger hon.

Liksom de flesta andra som hört av sig har hon fått sin behandling av en 47-årig sjuksköterska som har kliniker på flera orter i Sverige.

Får en erinran

Sedan 1999 har sjuksköterskan behandlat hundratals patienter med Dermalive och även utbildat ett 30-tal andra behandlare runt om i Sverige.

Enligt HSAN borde sjuksköterskan ha känt till och informerat om riskerna med behandlingen. Det gjorde hon inte och därför får hon en erinran.

Länsrätten, dit sjuksköterskan överklagade beslutet, har nu slagit fast samma sak i sin dom.

Kvinnor om Dermalive

Kerstin Nilsson