Frös ihjäl utanför sin egen lägenhet

Den 87-åriga senildementa kvinnan hade larm till hemtjänsten – som inte fungerade

NYHETER

En 87-årig senildement kvinna frös tidigt i går ihjäl utanför sin lägenhet i Torsby.

Hennes larmutrustning gav inte utslag – och dörren låstes bakom henne.

Hon hittades i bara nattkläderna, efter en kväll i 15 minusgraders kyla.

Personal vid äldreboendet där kvinnan hade sin lägenhet hittade henne på tisdagsmorgonen. Den 87-åriga kvinnan låg en bit från sin låsta dörr, klädd i nattkläderna och frusen till döds.

- Det som hänt är tragiskt, men nu måste vi forska vidare i hur det här kunde hända säger Ann-Mari Uppvall, ordförande i vård- och omsorgsnämnden i Torsby kommun, till Värmlands Folkblad .

Den 87-åriga kvinnan var senildement och hennes lägenhet var utrustad med ett så kallat mattlarm. Det handlar om en dörrmatta som ska larma om någon lämnar lägenheten.

Larmet löste inte ut

Men larmet löste aldrig ut. Och enligt Värmlands Folkblad kan det handla om att mattan använts på fel sätt.

Enligt uppgift till tidningen ska mattan ha legat utomhus i den stränga kylan och detta ska kunna ha påverkat. Ann-Mari Uppvall menar dock att detta ska sakna betydelse.

– Troligen har hon trampat vid sidan av mattan och då har larmet inte tagit. Det här visar att det aldrig går att vara heltäckande, säger hon.

Fungerade i måndags

En annan teori är att larmet upphört att fungera på grund av ett teleavbrott och en utredning har startats. TT rapporterar att larmen provrings varje dag och att kvinnans mattlarm fungerade då det testades i måndags.

– Klockan halvtvå på natten passerade hemtjänstens nattpatrull kvinnans bostad och såg då inget ovanligt. Men på morgonen när personalen kom till området hittades kvinnan ihjälfrusen i närheten av en grannes bostad, säger Agneta Amnetag, vice ordförande i omsorgsnämnden i Torsby kommun.

Mattias Lundell