Pojkar skadade av hemgjord smällare

Första fyverkerioffren utanför Storuman redan i morse

NYHETER

I kväll skadas hundratals svenskar av fyrverkerier.

De första har redan hamnat på akuten.

Här är råden i sista minut – som kan rädda liv.

Nyårsraketer är fest och glädje. Men de betyder också olyckor och en plåga för många. Varje år skadas mellan 400 och 500 personer och upp mot ett 50-tal bränder orsakas av fyrverkerier.

Exploderade i händerna

De första offren under årets nyårshelg blev två pojkar, strax under 20 år, utanför Storuman tidigt i morse. Pojkarna skadades när deras hemmagjorda smällare exploderade i händerna på dem.

– De hade laddat ett metallrör med någon form av explosivt medel, säger Umeåpolisens vakthavande befäl Olle Karlsson till TT.

Flera personer fanns närvarande och pojkarna fick hjälp på platsen. De fördes vidare till sjukhus med skador på händer och bröst.

Men i eftermiddag väntade de flesta av landets akutmottagningar fortfarande på anstormningen. På S:t Eriks ögonakut i Stockholm hade man ännu inte fått in någon som skadats av fyrverkerier.

Bränn-, ögon- och handskador

Man riskerar dock att få mer att göra till kvällen. Ett hundratal personer skadas varje år så illa att de tvingas läggas in på sjukhus. Och det handlar vanligtvis om bränn-, ögon- eller handskador.

– De mindre allvarliga skadorna är förstås fler. Inte ens den som skadas vet alla gånger om det. Om man har fått nedsatt hörsel är det inte alltid man kopplar ihop det med nyårsraketerna, säger Lars Synnerholm, på Räddningsverket, till SvD.

Men det är inte bara människor som drabbas. För många hundar och katter är nyårsafton årets värsta dag.

En några år gammal undersökning visar att drygt 50 procent av alla hundar blir rädda, vilket skulle betyda att omkring 350 000 hundar plågas i kväll.

– Vi är också många människor som lider av att se vår familjemedlem må dåligt, säger Hans Rosenberg, på Svenska Kennelklubben, till aftonbladet.se.

Seger när smällarna förbjöds

För Kennelklubben var det en stor seger när smällarna förbjöds, eftersom de avger impulsljud som är mycket obehagliga för djuren.

– Men marknaden har hittat på nya saker. Nu kommer fyrverkerier med smällarljud, säger Hans Rosenberg.

– Hundarna mår väldigt dåligt av ljuden.

De blir rädda, drabbas ofta av stress och får problem med maten, att kissa och kan drabbas av kräkningar. Eftersom man aldrig säkert kan säga hur en hund reagerar är Hans Rosenbergs råd:

– Planera. Se till att hunden är ordentligt rastad, håll hunden inomhus och spela hög musik.

Tio råd:

Räddningsverket har tagit fram en guide för säker användning av fyrverkerier. Här är de 10 råden:

Mattias Lundell