Fem överlevande hittade i Iran

Spädbarn och 12-årig flicka ”mirakelräddade” fyra dagar efter jordbävningen

NYHETER

BAM

Ännu på onsdagen, fem dagar efter skalvet vid staden Bam i sydöstra Iran, rapporterade lokala massmedier att det skett "mirakelräddningar".

I tisdags påträffades fem människor levande i raserade byggnader, uppgav iranska medier. En av dem var ett spädbarn på fyra månader och en annan en tolvårig flicka. Fyra av de fem hittades i byn Baravat utanför Bam.

Den tolvåriga flickan stängdes in i köket när jordbävningen slog till i fredags morse. Därför hade hon mat till hands medan hon väntade på räddningen.

Iranska armén och en fransk läkare bekräftade enligt Reuters att man på onsdagsmorgonen också funnit en 80-årig kvinna vid liv.

De senaste dygnen har räddningsarbetare trott att det skulle vara helt omöjligt att finna fler överlevande, och det organiserade letandet har i stort sett upphört.

Fältsjukhus

I centrala Bam var ett amerikanskt arbetslag på nyårsafton i färd med att sätta upp ett fältsjukhus. Sju kirurger finns på plats, och amerikanerna har också sänt barnläkare och brännskade-expertis till Iran. Biståndspersonalen är de första officiellt utsända amerikaner som sätter sin fot i Iran sedan strax efter den islamiska revolutionen 1979 och den långa ockupation av USA:s ambassad som genomfördes då.

- Att amerikanerna hjälper oss i en sådan här situation, det uppskattar jag verkligen, sade den shiamuslimske ledaren Ahmad Faiz samtidigt som amerikanerna reste sin fältutrustning med stjärnbaneret på.

Tältstäder

Tre väldiga tältstäder - klungor av vita tält märkta med Röda Halvmånens emblem - håller på att resas bland ruinerna för de överlevande. Biståndsarbetare gissar att uppemot 100 000 människor blivit hemlösa, och de som kan beger sig till släktingar på andra håll.

Massbegravningarna avlöser varandra och personer som rör sig i närheten bär ansiktsmask, mot liklukten och mot allt damm som virvlar runt i den pulvriserade staden.

Den statliga nyhetsbyrån Irna rapporterade på onsdagen att man räknat till 14 360 skadade, varav 8 500 förts till sjukhus i andra städer, bland andra Kerman cirka 20 mil bort.

I Kerman försenade snö och dimma på nyårsafton transporter av hjälpsändningar till Bam.

Ryktesspridning av olika slag har också tagit fart. President Khatami, som har besökt Bam efter katastrofen, såg sig på onsdagen föranledd att förneka att skalvet skulle ha utlösts av ett underjordiskt kärnvapenprov.

TT-AFP

ARTIKELN HANDLAR OM