Jättefyrverkeri i hamnen i Sydney

En miljon människor festade in 2004

1 av 4 | Foto: REUTERS
2004 firades in med ett jättefyrverkeri vid Operahuset i Sydney.
NYHETER

Med fyrverkerier, musik och dans firade miljontals människor världen över det nya året.

  På många håll befarade man terrordåd och festligheterna bevakades av tungt beväpnad polis. I Irak och Indonesien exploderade bomber, men överlag dog fler människor av fyrverkeripjäser än av terror.

  Nästan en miljon människor i Sydneys hamn blev bland de första att festa in 2004 med vad som marknadsförts som världens maffigaste fyrverkeri över den berömda Harbour Bridge. Vägspärrar, alkoholfria zoner och hårda parkeringsförbud påminde i Australiens största stad om terrorhotets skugga, men tolvslaget kom och gick i glädjens tecken.

  Någon timme senare försökte Taiwan och Malaysia konkurrera med jättefyrverkerier kring några av världens högsta skyskrapor.

Bomber

  I staden Peureulak i östra Aceh dödades tio människor av en bomb vid en nyårskonsert. Indonesiska myndigheter var snabba att lägga skulden på Acehs separatistiska GAM-gerilla.

  I Filippinerna dödades minst 15 människor sedan nyårssmällare satt i gång en brand i staden Lucena, söder om huvudstaden Manila.

  I Bagdad dödades upp till åtta människor av en bomb vid en restaurang. Attacken skadade minst 30 personer.

  I Afghanistan längtade de nyårsfirande amerikanska soldaterna hem.

  - Jag saknar alla kvinnorna där hemma, sade en amerikansk soldat som ville vara anonym.

Bilbränder

  Den allt äldre påven Johannes Paulus II manade till världsfred från Rom, medan pampiga fyrverkerier lyste upp europeiska huvudstäder.

  I Berlin begav sig runt en miljon människor ut på gatorna för att skåla in det nya året. I Frankrike gick det vilt till, bland annat tuttade överförfriskade fransmän eld på fler än 300 bilar över hela landet. Särskilt i Strasbourg håller bilbränderna på att bli en tradition.

  I skotska Edinburgh var vädret så uselt att man ställde in firandet i den gamla stadskärnan. 43 000 hushåll i Skottland och norra England fick tillbringa nyårsnatten i mörker och många saknade ström ännu på nyårsdagen.

  I Danmark omkom två män i olyckor med fyrverkeripjäser.

Få kylskåp

  I USA var beredskapen så hög att nyårsfirarna tvingades festa med sökhundar, polishelikoptrar och prickskyttar. Flygrestriktioner rådde över storstäder.

  I Afrika tog man det lugnare och satsade mer på fest än på säkerhet, även om Ghana, Liberia och Sierra Leone meddelade att förbudet mot fyrverkeripjäser och smällare var i kraft även under nyårsnatten - en vanlig regel i länder där man bevittnat mer krig än fred.

  I Sydafrika varnade polisen för tillslag med stor kraft mot alla som kastade ned gamla kylskåp och tv-apparater från höghus i Johannesburg-stadsdelen Hillbrow. Möjligen fick varningarna effekt, för traditionen med flygande hushållsmaskiner krävde inga dödsoffer i år.

  - I år såg jag bara en tvättmaskin, sade Kriban Naidoo vid Hillbrow-polisen.

  Den statistik över nyårsnatten han kunde redovisa såg i stället ut som i en medelstor svensk stad: 20 rattfyllor, två våldtäkter, två misshandelsfall och ett olaga vapeninnehav.

Barnarbete

  I Kina firar man sitt eget nyår först om några veckor. På vår nyårsaftons morgon inträffade i stället det som hela året är ett regelbundet inslag i förberedelserna i Kina: en olycka i en fyrverkerifabrik. Elva människor, bland dem flera barn, omkom i en explosion i en liten fabrik utanför Liling i Hunanprovinsen.

  Kina är världens största tillverkare av smällare och fyrverkeripjäser.

TT-AFP

ARTIKELN HANDLAR OM