Villapriserna oförändrade

Stor efterfrågan men få hus till salu – säljarna väntar på våren

1 av 4
Segeltorp Verkstadsvägen. 6 rok 210 kvm plus biyta 73 kvm, tomt 1 181 kvm. 2,5-plansvilla. Salupris: 2 995 000 kr Såld för: 3 000 000 kr
NYHETER

Få objekt till salu.

Stillastående priser.

Det är en tråkig villamarknad i Stockholm just nu.

Villamarknaden är segare än bostadsrätts-marknaden. Jul- och nyårsuppehållet har därför inte riktigt släppt sitt förlamande grepp om husförsäljningen.

- Det verkar variera mellan olika delar av länet. Lidingö och Danderyd har varit väldigt lugnt medan det är full fart i till exempel Sollentuna och Bromma, säger Lars Engelbert, vd på mäklarfirman Bjurfors.

- Det är stor efterfrågan men få villor som är till salu. Många som ska sälja väntar till april-maj eftersom de tror att de får bättre priser då, säger Manfred Schneider på Svensk Fastighetsförmedling.

Lågt ränteläge

Enligt mäklarna driver detta upp priserna just nu. Stämmer det är uppgången sannolikt marginell, villamarknaden är stabil.

- Jag kan inte se några dramatiska förändringar inom den närmaste framtiden, säger Bengt Turner, professor i bostadsforskning vid Uppsala universitet.

Villapriserna hålls uppe av det låga ränteläget samt bristen på bostäder i Stockholmsområdet.

Att priserna inte stiger mer beror på att konjunkturen varit låg samtidigt som inflyttningen till Stockholm mattats under de senaste åren.

Höjda landstings- och kommunalskatter har begränsat folks betalningsförmåga.

Dessutom har de höjda taxeringsvärdena fortfarande genomslag på försäljningspriserna.

- Så länge räntan och byggandet är lågt finns det inget som säger att priserna ska sjunka, säger Stellan Lundström, professor i fastighetsekonomi vid KTH i Stockholm.

Press på räntesänkningar

Nu väntas räntan sjunka ytterligare nästa vecka. Då har Riksbanken möte och pressen på räntesänkningar är stor.

- Vi tror att Riksbanken sänker styrräntan med 25 punkter. För vår del innebär det att vi sänker den rörliga bolåneräntan till 3,6 procent, säger Barbro Wickman-Parak, chefsekonom på bolåneinstitutet SBAB.

Enligt henne är det den lägsta bolåneräntan i Sverige sedan 1960-talet.

- Jag har aldrig tidigare varit med om en tid när det varit så billigt att låna pengar, säger hon.

Köp fritidshus - nu

Veckans varning: Se till att ha ekonomiska marginaler för räntesvängningar. Det enda man vet om räntan är att den kommer att förändras - inte hur mycket eller åt vilket håll.

Det gäller även den som binder lånen - ingen vet hur världen ser ut om fem år.

Veckans tips: Sugen på ett fritidshus? Passa på nu när priserna är lägre och medspekulanterna färre. Efter påsk brukar det bli rusning.

Priserna gata för gata

Olle Castelius