Nya terrorhot - flyg stoppas

al-Qaida vill smuggla in en smutsig bomb till USA

NYHETER

NEW YORK

al-Qaida försöker smuggla in en smutsig bomb i USA.

Det fruktade säkerhetskällor i morse.

Sex flygplan stoppades från att flyga till USA i går och terrorpaniken ökar.

Foto: pressens bild/afp
på den säkra sidan I går stoppades två flygningar från Paris till Washington efter hot om nya terrordåd. Bilden är tagen den 2 januari i år, då man på flygplatsen Roissy utanför Paris genomförde säkerhetsövningar.

British Airways stoppade tre flygningar till Washington och Miami.

Air France stoppade två flygningar från Paris till Washington.

Och Continental Airlines stoppade flyg från Glasgow till Los Angeles via Newark.

- Flyget stoppades eftersom vi var oförmögna att få nödvändiga säkerhetsklartecken från säkerhetsdepartementet i USA, säger David Messing vid Continental till Washington Post.

Internationell nivå

Även de andra stoppen ska ha berott på larm från USA:s säkerhetsmyndigheter.

Hur, exakt, hoten ser ut vill man dock inte gå in på.

- Vi är fortsatt bekymrade över al-Qaidas önskan att slå till mot flygningar, och då främst på internationell nivå, säger säkerhetsdepartementets Brian Roehrkasse i en vag kommentar.

Till Fox News säger säkerhetskällor att oron inte bara gäller att flygplanen ska användas som vapen, utan att terroristerna försöker smuggla in en smutsig bomb.

Mustafa Alani, vid Royal united services institute, säger till BBC att informationen kan komma från två källor.

- Vi har den mänskliga informationen, en informatör eller en grupp som ger sådan information. Eller så är det elektronisk underrättelse, chattet och internetutväxlingar mellan al-Qaida-grupper och nätverk.

Använder internet

Över jul- och nyårshelgerna stoppades 16 flyg till USA från Mexiko, Frankrike och Storbritannien efter liknande information.

Allt fler spekulerar i att terrorgrupper som al-Qaida använder internet som ett sätt att sätta skräck i världen. Att de till exempel bokar in personer på flygningar som de vet kommer att ge röd lampa i säkerhetskontrollerna - utan att ha som mål att utföra egentliga attacker.

Själva hoten blir då psykologisk terrorism - eftersom bolagen inte har annat val än att stoppa flygningarna, med förnyad rädsla som följd.

Fredrik Virtanen